Po prvi put na Olimpijadi: Odbojka na plaži pod hidžabom

Reprezentacija Egipta u kontrastu sa ostalim takmičarkama

Po prvi put na Olimpijadi: Odbojka na plaži pod hidžabom

M. Skaka

Ženska reprezentacija Egipta u odbojci na plaži nastupila je po prvi put na Olimpijadi, a igračice pokazale su da je moguće zadovoljiti i religijska i sportska osjećanja.

Doaa El-Ghobashy i Nada Meawad igrale su pokrivene do članaka, a El-Ghobashy je nosila i hidžab, a to im nije smetalo da pruže dobar otpor favorizovanom njemačkom paru  Lauri Ludwig i Kiri Walkenhorst.

“Nosim hidžab već deset godina.”, kazala je Doaa El-Ghobashy novinarima Associated Pressa. “To mi ne smeta da radim stvari koje volim, a odbojka na pijesku je jedna od mojih velikih ljubavi.”

Različita oprema za odbokašice dozvoljena je nakon promjena pravila pred Olimpijadu u Londonu 2012. godine s ciljem da sport bude senzibilniji prema različitim kulturama.

“Mnoge zemlje imaju različite kuturne i religijske norme, pa i oprema koju nose moraju tome biti prilagođeni.”, rekao je glasnogovornik IVF-a Richard Baker.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi