Upitna regularnost odbojkaške lige BiH

Strani igrači nastupaju bez prijave boravka i radne dozvole

Upitna regularnost odbojkaške lige BiH

U oktobru prošle godine OK Napredak iz Odžaka, aktuelni vicešampion BiH propustio je utakmicu prvog kola Challenge kupa nakon što je nedovoljan broj igrača dobio vizu za ulazak u Njemačku.
Nijemce smo tada osudili, okrivili da opstruiraju bh. sport, ali čini se da su precizni Germani bili u pravu.

Naime, Nijemci ne žele izdavati vize stranim igračima koji u BiH nastupaju bez prijave boravka u BiH, a čini se da je Napredak tokom sezone u kojoj je obezbjedio plasman u evropsko takmičenje imao dvojicu takvih.

Nije izvjesno da li su zakašnjele prijave boravka u BiH za strane igrače Napredka, Marka Marinkovića i Aleksandra Minića razlog nedobivanja viza za ulazak u Njemačku, ali je sigurno da bi mogle biti uzrok neregularnosti takmičenja u odbojkaškom prvenstvu Bosne i Hercegovine.

Naime, propisi OS BIH i OS FBIH koji regulišu registraciju stranih igrača kažu da strani državljani, da bi se registrovali u Savezu, moraju posjedovati prijavu mjesta boravka od nadležnog državnog organa.

“Prijava boravka za igrače OK Napredak, Marka Marinkovića i Aleksandra Minića je urađena tek početkom novembra 2008. godine, iako su oni nastupali za OK Napredak i tokom oktobra 2008. godine, te u sezoni u sezoni 2007/08, a registrovani su, nelegalno, u OS FBIH tokom augusta ili septembra 2008. godine, kao i sezonu ranije u 2007. godini.”, govori Emir Mulić, internacionalni odbojkaški sudija, pokazujući dokumentaciju koja to i potrvđuje.

Propust je napravljen i Evropa ga je sankiconisala, a teško je očekivati da se desio zbog nepoznavanja pravilnika obzirom da je predsjednik Registracione komisije OS FBIH i OS BIH Roko Ćulap, član Uprave OK Napredak, a predsjednik Nadzornog odbora OS BIH Ivo Matić, predsjednik OK Napredak.

Kod drugih klubova, situacija je još kritičnija. OK Kakanj, aktuelni prvak BiH u svojim redovima imao je više igrača koji uopšte nisu posjedovali prijavu boravka. Viktor Zafirov, Risto Baldžiev, Jasmin Hadžifejzović i Nenad Dimitrieski registrovani su i igrali za OK Kakanj u sezoni 2008/09, a igrali su i u Challenge kupu CEV-a iako Služba za poslove sa stranicima Ministarstva sigurnosti BiH ne posjeduje podatke o njihovom boravku u BiH.

Isto je i u ženskoj odbojci. Marijana Đukić i Sanela Pašić igrale su za ŽOK Tuzla u sezoni 2008/09 od novembra 2008., također bez ikakve prijave boravka u BiH.

Informacije o svim neregularnostima dostavljene su na adresu Odbojkaškog saveza BiH, a da li će nadležna tijela postupiti po pravilima i diskvalifikovati klubove koji nisu imali propisno registrovan igrački kadar ili će se divljanje u bosanskohercegovačkoj odbojci nastaviti, ostaje nam da vidimo. Vrijedi spomenuti i to da bi, ukoliko dođe do diskvalifikacije Kaknja i Napredka, prvak BiH za sezonu 2008/09 bila ekipa sarajevske Bosne Eurohaus, naravno pod uslovom da i ova ekipa ima propisno registrovan kadar.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.