Legendarni Brazilac sam sebi presudio: "Biste li ga upucali pištoljem kalibra 12?"

Huškao na brazilskog predsjednika

Legendarni Brazilac sam sebi presudio: "Biste li ga upucali pištoljem kalibra 12?"

Edmir Škorić

Etički odbor Brazilskog olimpijskog odbora suspendovao je Wallacea De Souzu, proslavljenog brazilskog odbojkaša, a sve zbog huškanja na brazilskog predsjednika.

Jedan od najboljih odbojkaša u historiji Brazila, koji je 2016. godine osvojio olimpijsko zlato, našao se u velikom problemu svojom krivicom.

On je podržavao bivšeg predsjednika Brazila Jaira B olsonara, ali je njegov kandidat poražen na izborima, što ga je očigledno uznemirilo.

Nakon što je Bolsonaro izgubio u oktobru 2022. godine od Luiza Inacia Lule da Silve, Wallace je na Instagramu objavio šokantno pitanje za svoje pratioce: "Biste li pucali u Lulino lice iz pištolja kalibra 12?".

Objavu je obrisao, odlučio se izviniti na snimku, rekavši da nije poticao na nasilje, ali sve je bilo uzaludno.

Etički odbor Brazilskog olimpijskog odbora (CECOB) objavio je da je Wallace prekršio etički kodeks te je suspendovan na 90 dana iz klupskih takmičenja te godinu dana iz reprezentacije. Kazna je retroaktivna, tako da je isključenje na snazi od 3. februara do 3. maja, a njegov trenutni klub Cruzeiro odlučio ga je suspendovati.

Wallace je najavio povlačenje iz reprezentacije nakon Svjetskog prvenstva 2022. Odluči li se vratiti, preostaje mu još odsluženje kazne koja mu istječe početkom februara sljedeće godine.

De Souza je osim spomenute zlatne medalje na Olimpijskim igrama, osvajao srebrene medalje na Olimpijskim igrama 2014. i 2018. godine, Svjetsko prvenstvo i tri puta prvenstvo Južne Amerike.

35-godišnjak je od 2021. godine član ekipe Cruzeira, a prethodno je sezonu proveo u Turskoj igrajući za Spor Toto. Ranije je još nastupao za Baenspu, Volei Futuro i Taubate u Brazilu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi