Strah od ruskih hokejaša u NHL-u: Chicago napravio korak koji je sve iznenadio

Nisu imali izbora

Strah od ruskih hokejaša u NHL-u: Chicago napravio korak koji je sve iznenadio

E. Škorić

Hokejaši Chicaga ipak se neće pojaviti na zagrijavanju uoči nedjeljne domaće utakmice prekooceanskog NHL-a protiv Vancouvera u dresovima s duginim elementima, kako su prvotno planirali.

Dvoboj će se zvati "Pride Night game" i njime Blackhawksi žele izraziti podršku LGBTQ+ zajednici. Kako je klub naveo u saopštenju, namjeru je promijenio zbog sigurnosti svojih ruskih igrača.

Za Blackhawkse igra ruski hokejaš Nikita Zaitsev, koji je u Chicago stigao prije roka tradea iz Ottawe. Klub ima i druge igrače koji imaju porodice u Rusiji ili imaju razne veze s tom zemljom. Ruski zakoni kažnjavaju sve one koji podržavaju određenu zajednicu.

Prošlog decembra ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je amandman na zakon koji pooštrava zabranu promicanja LGBT-a.

Zakon zabranjuje promicanje "netradicionalnih seksualnih odnosa", teme rodne neusklađenosti i promjene spola te pedofilije, te širenje informacija o njima u medijima, na internetu, u oglašavanju, u knjigama ili u filmovima. Za prekršaj je predviđena visoka novčana kazna.

Vodstvo "Hawksa" odlučilo je povući dugine dresove nakon razgovora sa sigurnosnim službenicima. Također je komunicirao s igračima o svom potezu.

Oglasi

Kako prenosi AP, međutim, klub nastavlja planirati nekoliko drugih aktivnosti za podršku zajednici - prije utakmice i u pauzama između trećina svirat će DJ-i koji podržavaju LGBTQ+ zajednicu, a tu je i nastup lokalnog zbora, koja se sastoji isključivo od homoseksualaca.

Hokej je za svakoga

U međuvremenu, igrači Blackhawksa već su nosili dresove ponosa tokom zagrijavanja prije utakmice ove sezone. Također su nekoliko puta nastupali u raznim drugim tematskim dresovima.

Chicago se obvezao na svoju posljednju odluku nakon što su ruski branič Ivan Provorov iz Philadelphije i golman James Reimer iz San Josea odbili sudjelovati u zagrijavanju prije utakmice u duginim dresovima.

New York Rangersi također su odustali od namjere da se u januaru predstave dresovima ponosa i hokejaškim palicama s duginim trakama.

Svake godine u februaru NHL pokreće kampanju "Hokej je za sve", čiji je cilj promicanje različitosti i uključenosti. Liga prepušta pojedinačnim klubovima kako će se pridružiti događaju.

"Klubovi odlučuju koga će slaviti, kada i kako, uz savjetovanje lige i podršku," stoji u saopštenju NHL-a.

"Igrači mogu slobodno odlučiti koje će inicijative podržati, a mi nastavljamo poticati njihove glasove i perspektive o društvenim i kulturnim pitanjima," dodaje se.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi