Rođen u Splitu, a voli Srbiju kao majku: "Nisam iz Hrvatske, morao sam govoriti da navijam za..."
Mikec u društvu prijatelja na meču Crvene zvezde u Beogradu

Završio je u centru pažnje zbog svojih izjava

Rođen u Splitu, a voli Srbiju kao majku: "Nisam iz Hrvatske, morao sam govoriti da navijam za..."

Admin Čaušević

Nisu strane izjave da srbijanski sportisti rođeni u Hrvatskoj svojim izjavama o nacionalnoj pripadnosti završe u centru pažnje. To je i slučaj sa Damirom Mikecom, poznatim olimpijcem u streljaštvu kojeg za nekoliko mjeseci čeka nastup u Parizu.

U prvoj polovini marta Mikec je na Evropskom prvenstvu vazdušnim oružjem u Talinu stigao do zlatne medalje te vize za nastup na Olimpijskim igrama u Parizu.

Osim po preciznom gađanju Mikec je uregionu poznat i zbog svojih izjava koji se tiču Splita, Hrvatske i njegove nacionalne pripadnosti. Čak je spominjao i Kineze te govorio o "maltretiranju" na splitskim ulicama.

Srpski olimpijac je rođen u Splitu 1984. godine. Njegov stav je kategoričan. Tvrdi da je rođen u Jugoslaviji, a ne Hrvatskoj. Dao je i objašnjenje u jednom od intervjua.

"Rođen sam u Splitu, ali to je tada bila Jugoslavija. I Nikla Tesla je rođen u tom kraju, ali u tadašnjoj Austro-Ugarskoj. Što ako nas, primjerice, Kinezi pokore za sto godina, a ja se, primjerice, tada rodim? Ispalo je da sam rođen u Kini!"

Mikec je ispričao kako je rođen u Splitu sticajem okolnosti. Otac mu je bio vojno lice i dobio je prekomandu u dalmatinski grad.

Oglasi

"Tata je zaista dobio prekomandu i 1980. godine moji su došli u Split. Jako im se svidjelo, Split je zaista prelijep grad, a oko njega su i brojni otoci. Tata je rekao: 'To je to, više ne mrdam nigdje.'"

"Imao je plan da kupi i jedrilicu od 15 metara pa da obiđemo sve otoke. Onda su odlučili imati još jedno dijete i tako sam se ja rodio 1984. godine."

"Iz Splita se sjećam rata, aviona koji nadlijeću grad i brodova koji su s mora pucali na grad, čulo se bum-bum-bum."

Inače, Mikec je veliki navijač Crvene zvezde. U jednom od intervjua za televiziju beogradskog kluba ispričao je kako je maltretiran na splitskim ulicama u djetinjstvu.

"U Splitu je Hajduk glavni, svi za njega navijaju, osim mene. Kod kuće sam navijao za Zvezdu, a na ulici sam morao govoriti da navijam za Hajduk."

On je do sada četiri puta učestvovao na Olimpijskim igrama (Peking 2008, London 2012, Rio 2016, Tokio 2020) te će mu nastup u Parizu biti peti u karijeri što je ogroman uspjeh.

Najveće dostignuće u karijeri ostvario je u Tokiju kada je osvojio srebrnu medalju za Srbiju u disciplini vazdušni pištolj. Srbi na njega polažu velike nade i u francuskoj prijestolnici.

Top Komentari

user1685882437
Takvih govana u Hrvatskoj ima puno, dežulović, pusić, mesić, kante tomić, pofuk, gerovac...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi