U ratu pobjegao iz Hrvatske pa postao legenda: "Kad me pitaju jesam li Hrvat, kažem im da sam..."

Ponosan što je Srbin

U ratu pobjegao iz Hrvatske pa postao legenda: "Kad me pitaju jesam li Hrvat, kažem im da sam..."

A. Čaušević

U svoje vrijeme se smatrao najboljim na svijetu. Danas nije toliko eksponiran u javnosti, ali s punim pravom nosi status košarkaške ikone. Kada je on odlučio nije bilo dilema za koga će igrati, a sada ista odluka čeka i njegovog sina i mogao bi šokirati Srbiju.

U svoje vrijeme se smatrao najboljim na svijetu. Danas nije toliko eksponiran u javnosti, ali s punim pravom nosi status košarkaške ikone. Kada je on odlučio nije bilo dilema za koga će igrati, a sada ista odluka čeka i njegovog sina.

Mnogo je sportista sa područja bivše Jugoslavije koji su zbog ratnih sukoba 90-i godina morali da napuste svoja ognjišta. To se desilo i Predragu Stojakoviću, čuvenom bivšem košarkašu.

Stojaković je rođen u Požegi 1977. godine, a kada je počeo rat otišao je s porodicom u Beograd, a zatim je preselio u Grčku. Nakon što je počeo karijeru u Zvezdi, u Solunu je potpisao za PAOK gdje je igrao zaista sjajno.

U NBA ligu odlazi 1998. godine kada su ga Sacramento Kingsi izabrali kao 14. picka. NBA prsten je osvojio u jesen karijere sa Dallas Mavsima 2011. godine. Nekoliko mjeseci kasnije se i oprostio zbog problema s vratom.

U prošlosti je Stojaković govorio o svojim iskustvima i škakljivim pitanjima s kojim se suočavao zato što je rođen u Hrvatskoj pa je morao objašnjavati da nije Hrvat.

"Posebno su me nervirali Amerikanci. kad bi me pitali gdje sam rođen. Ja sam Srbin gdje god sam rođen. Kad kažem da sam rođen u Hrvatskoj, odmah me pitaju: 'Znači, Vi ste Hrvat?'"

View this post on Instagram

A post shared by alekakamila (@alekakamila)

"Nije im jasno koliko je Srba živjelo u Hrvatskoj, a i sve da sam imao vremena objašnjavati im, ne bi ništa skontali, pa mi je bilo najjednostavnije da im kažem da sam rođen u Beogradu."

Stojković je na sebe skrenuo pažnju o tome kako su Srbi rođeni u Hrvatskoj navijali isključivo za Crvenu zvezdu.

"Među Srbima u Hrvatskoj postojalo je pravilo da se navija za Crvenu zvezdu. Srbin si samo ako navijaš za Zvezdu. Ipak, navijanje smatram i nasljednim jer je i tata navijač Zvezde."

Inače, prvak svijeta i Evrope sa Jugoslavijom je posljednjih dana dospio u žižu zbog svog sina Andreja koji je zaludio Amerikance.

Ovaj 19-godišnjak nastupa za Univerzitet Stanford i predviđa mu se velika karijera. Kako je rođen u Grčkoj i majka mu je Grkinja, a otac Srbin bit će zanimljivo koju reprezentaciju će izabrati.

Zanimljivo da je kao dječak izjavljivao da mu je drago što će predstavljati Grčku prilikom izbora Univerziteta. Ukoliko izabere Grčku prije Srbije sigurno će to biti ozbiljan udarac za košarkaški Beograd.

Top Komentari

zajid08
*bli vas ovakvi clanci, cuj legenda, u kontekstu ovog clanka nije legenda, vec pacenik koji laze gdje se rodio.....
0 2
mujaga13
Hrvatski pravoslavac sa pasosom trece drzave
2 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi