Darren Clarke osvojio Open
Darren Clark

Prvi Britanac nakon Paula Lawriea 1999.

Darren Clarke osvojio Open

M. Maksimović

Sjeverni Irci su ove godine zaduženi za velike stvari.Rory McIlroy je osvojio US.Open, ovog
vikenda je Darren Clarke slavio na British Openu još jednom velikom turniru koji se igrao
od četvrtka do nedelje na terenima Royal St George's u Sandwichu.
Clarke je treći golfer iz Sjeverne Irske koji je osvojio neki "major" u posljednjih 14 mjeseci, te prvi Britanac koji je osvojio British Open nakon Paula Lawriea 1999.

Golferi su imali velikih problema sa vremenom, kišom, vjetrom, pogotovo trećeg dana u subotu.Clark je nakon subote bio vodeći, pet ispod para, za udarac bolji od Amerikanca Dustina Johnsona, Rickie Fowler i Thomas Bjorn su zaostajali tri udarca.
Na kraju je Clark stigao do pobjede sa tri udarca prednosti ispred Amerikanaca Phila Mickelsona i Dustina Johnsona koji su podijelili drugo mjesto iako je na posljednje dvije rupe ostvario "bogey", odnosno ostvario je rezultat od jednog udarca iznad "para".Rory McIlroy je prije posljednjeg četvrtog dana zaostajao devet udaraca za svojim zemljakom, nadao se da bi mogao ponoviti rezultat Paula Lawriea koji je turnir osvojio iako je zaostajao deset udaraca uoči posljednjeg dana.Nije uspio, završio je kao 25. sa 12 udaraca zaostatka.

Sa druge strane, Clarke je u dobi od 42 godine došao do najvećeg uspjeha u karijeri osvojivši svoj prvi "major" u karijeri. Inače, ovo mu je bio 20. nastup na British Openu, a u posljednjih 10 pokušaja nije se uspio plasirati među 10 najboljih.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.