Dominacija Rusa, dva zlata idu u Italiju
Fabio Scozzoli

EP u plivanju

Dominacija Rusa, dva zlata idu u Italiju

M. Maksimović

Predposljednjeg dana 30.EP u plivanju dijelilo se sedam kompleta medalja. tri zlata su otišla u Rusiju, dva u Italiju. Sve je krenulo od utrke na 1500 metara za plivačice slobodnim stilom.

Tu je Dankinja Lotte Friis bio najbolja.Friis je svog drugog zlata u Budimpešti stigla s vremenom od 15:59.13 minuta. Srebrnu medalju osvojila je 17-godišnja Irkinja Grainne Murphy sa 16:02.29, a brončanu Španjolka Erika Villaecija sa 16:05.08.

Prvo finale za plivače bilo je ono na 100 metara leptir.Rus Evgeny Korotyshkin je uzeo zlato sa novim rekordom evropskih prvenstava 51.73. Drugo mjesto je pripalo Holanđaninu Joeriju Verlindenu koji je zaostao devet desetinki. Poljak Konrad Czerniak je išao na 100 leptir 52:16, što je bilo dovoljno za treće mjesto.

Federica Pellegrini je najbolja na 200 metara slobodno. Talijanka je trijumfom na EP upotpunila kolekciju naslova u ovoj disciplini s obzirom da je i aktuelna olimpijska pobjednica i svjetska prvakinja, kao i svjetska rekorderka. Do novoga zlata je stigla s vremenom rekorda europskih prvenstava od 1:55.45 minuta. Srebro je sa 1:56.98 osvojila Njemica Silke Lippok (16), a broncu sa 1:57.12 Mađarica Agnes Mutina (22).

Jedno zlato je u subotu otišlo u Bjelorusiju.Za to se pobrinula Aliaksandra Herasimena na 50 leđno sa novim rekordom evropskih prvenstava, 27.64.Stanislav Dolets je postao evropski prvak na 200 metara leđno. Donets je do svoje prve medalje u 50-metarskim bazenima na velikim takmičenjima stigao s vremenom 1:57.18 minuta. Srebro je osvojio branitelj naslova u ovoj disciplini otprije dvije godine Austrijanac Markus Rogan (28) sa 1:57.31, a broncu Francuz
Benjamin Stasiulis (24) sa 1:57.47.

Na 50 leptir kod plivača osvojeno je još jedno zlato za Italiju. Fabio Scozzoli je iznenadio konkurenciju i stigao do najvećeg uspjeha u karijeri s vremenom 27.38 sekundi. To mu je druga medalja u Budimpešti, na 100 prsno je osvojio broncu. Srebrnu medalju također je iznenađujuće osvojio Rumunj Dragos Agache sa 27.47, a brončanu Holanđanin Lennart Stekelenburg sa 27.51.

Na kraju su tu bile utrke štafeta 4x200 metara. Rusija je zlatna u sastavu Lobinstev, Izotov, Perunin i Sukhorov zlatna sa 7:06.71. Njemačka štafeta je druga, Francuska treća. Rusi su do naslova stigli s vremenom novoga evropskog rekorda potvrdivši da u ovom trenutku imaju najbolje štafete u Evropi u slobodnom plivanju, bili su najbolji i u utrci na 4x100 slobodno, a Lobintsev i Izotov su bili članovi obje štafete.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.