Historijski nastup Muzaferije u Francuskoj - želi da je svi prate u srijedu

Osvojila 15. mjesto u kombinaciji

Historijski nastup Muzaferije u Francuskoj - želi da je svi prate u srijedu

E. Škorić

U francuskom Courchevelu i Meribelu počelo je Svjetsko prvenstvo u alpskom skijanju, a prve su u borbi za medalje izašle skijašice u kombinaciji.

Federica Brignonne je osvojila titulu sa vremenom 1:57.47, a na ruku Italijanki je išla i velika greška Mikaele Shiffrin u finišu slalomske utrke koja je na kraju koštala plasmana i tako je Amerikanka ostala bez medalje.

Do srebra došla je švicarska predstavnica Wendy Holdener, a bronza je pripala Ricardi Haaser iz Austrije. 

U slalomu nije nastupilo nekoliko skijašica koje su specijalistice za brze discipline, a kombinacijski super-G im je poslužio kao svojevrstan trening. Među njima su i druga i treća nakon superveleslaloma Švicarka Lara Gut-Behrami i Norvežanka Ragnhild Mowinckel, a na startu slaloma nije bilo ni Slovenke Ilke Štuhec, Francuskinje Tesse Worley kao ni Talijanke Sofije Goggije.

Bh. skijašica Elvedina Muzaferija nastupila je dana su kombinaciji i ostvarila jedan od najboljih rezultata u historiji bh. skijanja na velikim takmičenjima. Elvedina je kombinaciju završila na 15. poziciji u vremenu 1:13.14.

"Upravo sam završila svoju prvu utrku na Svjetskom prvenstvu. Na kraju sam zauzela 15. mjesto, što je najbolji rezultat za mene i za BiH na svjetskim prvenstvima. Utrka je bila jako teška posebno jer niko ne poznaje ovu stazu. Iskoristila sam kombinaciju da upoznam stazu i da budem spremnaD za svoje najjače discipline kao što su Super G i spust. Mislim da sam uspjela to napraviti. Možete me pratiti opet 8. februara na utrci Super G-ja", kazala je naša talentovana skijašica za Visoko.co.ba.

Oglasi

Na kraju dodajmo da se Bosna i Hercegovina našla među skijaškim velesilama koje su upisale plasman u alpskoj kombinacji. Tako su ispred Elvedine završavale skijašice iz Italije, Austrije, Švicarske, Njemačke, Kanade...

Elvedina kao i sve sportistkinje i sportisti pod bh. zastavom zaslužuju punu podršku i nas i medija, ali i svih Bosanaca i Hercegovaca, jer samo tako možemo slaviti sportske uspjehe i radovati se najboljim rezultatima.

Elvedina je rođena 20. avgusta 1999. godine u Visokom. Nastupila je na Zimskim olimpijskim igrama 2018. u disciplinama slalom, superveleslalom i veleslalom. Na otvaranju Zimskih olimpijskih igara 2018. u korejskom Pjongčangu, nosila je zastavu Bosne i Hercegovine.

Prva je takmičarka u historiji Bosne i Hercegovine koja se pojavila na startu Svjetskog kupa u brzim disciplinama. Bilo je to u italijanskoj Cortini d'Ampezzo u disciplini spust, gdje je zauzela 45. i 46. mjesto. U Evropskom kupu najbolji plasman je ostvarila 16. februara 2020. u Švicarskoj Crans Montani gdje je zauzela 10. mjesto u superveleslalomu.

Osvajanjem 29. mjesta u kombinaciji u austrijskom Altenmartk-Zauchensseu postala je prva skijašica iz Bosne i Hercegovine koja je osvojila bodove.

Prva je bosanskohercegovačka sportiskinja koja je ispunila normu za Zimske olimpijske igre u Pekingu 2022.

Top Komentari

user1667575277
Sretno
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi