Goulian srušio favorite i pobijedio na otvaranju sezone

Red Bull Air Race 2018

Goulian srušio favorite i pobijedio na otvaranju sezone

E. Čaušević

U Abu Dhabiju je proteklog vikenda otvorena sezona Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva 2018, a pred 50.000 gledalaca iznenađujuće je trijumfovao američki letački veteran Michael Goulian, koji je iza sebe ostavio favorite i ostvario prvu pobjedu nakon devet godina.

Otvaranje sezone u Abu Dhabiju, pored idealnih vremenskih uslova za zračnu utrku, obilježila su iznenađenja, a najveće je svakako bila pobjeda Michaela Gouliana (SAD), njegova druga u karijeri i prva još od Budimpešte 2009. godine.

Poznat po tome da odlično započinje takmičenja, ali ne uspijeva to pretvoriti u pobjede, Goulian je ovaj put ostao hladnokrvan do kraja. Nastupivši prvi od četvorice pilota u finalnoj utrci (Final 4) u subotu, s vremenom od 53,695 sekundi postavio je ljestvicu previsoko za svoje suparnike.

Aktuelni prvak Yoshihide Muroya (Japan), iako je letio tehnički besprijekorno, imao je vrijeme od 53,985, što je bilo dovoljno tek za drugo mjesto. Viceprvak iz sezone 2017, Čeh Martin Šonka, letio je 54,650, a Kirby Chambliss (SAD) je ostvario vrijeme 54,768. Međutim, zbog povrede tehničkih pravila Šonka je zaradio diskvalifikaciju za finalnu utrku, te je u konačnom poretku pao na četvrtu poziciju, a Chambliss se popeo na treću.

„Bilo je fantastično. Prošlo je mnogo vremena do ostvarenja ove druge pobjede i čitav moj tim je presretan,“ rekao je Goulian, koji je ovom pobjedom po prvi put u karijeri zasjeo na čelo ukupnog poretka. „Sada trebamo kontinuitet. U Red Bull Air Raceu je još 13 sjajnih pilota, i uzbuđen sam zbog ostatka sezone.“

Naredna stanica najboljih svjetskih pilota je Cannes, gdje će biti održano dugo očekivano prvo Red Bull Air Race takmičenje u Francuskoj, 21-22. aprila 2018. godine.

Za sve vijesti i informacije o Red Bull Air Race Svjetskom prvenstvu, posjetite www.redbullairrace.com.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije