Jelena i Jasmina: Uspon uz igmansku skakaonicu je vrlo zahtjevan, ali ne i nemoguć

Red Bull 400

Jelena i Jasmina: Uspon uz igmansku skakaonicu je vrlo zahtjevan, ali ne i nemoguć

E. Čaušević

Ove subote, mnogobrojni učesnici utrke Red Bull 400 dat će sve od sebe da što brže savladaju uspon uz skijašku skakaonicu na Igmanu. Jelena Simović i Jasmina Kavazović su se na ovoj iscrpljujućoj stazi već okušale, i imaju nekoliko savjeta za učesnike utrke Red Bull 400.

Pripreme za utrku Red Bull 400, koja se u subotu 26. juna održava na kultnoj velikoj skakaonici na igmanskom Malom Polju, privode se kraju. Broj prijavljenih takmičara je veliki, a vremena za prijave bit će do samog dana takmičenja.

Ova utrka, poznata i kao „najtežih 400 metara koje ćete ikada pretrčati“, ultimativni je test izdržljivosti i snage volje, iskušenje čak i za vrhunske sportiste. Staza je duga 400 metara, najvećim dijelom se trči uzbrdo, a posljednja etapa je skijaška skakaonica. Velika skakaonica na Igmanu duga je 112 metara, s nagibom od 35°, a sličnih karakteristika je i sletni dio staze.

Ovakav uspon je istinski izazov, ali dvije djevojke iz naše zemlje već su savladale stazu na Igmanu. Naime, utrka je trebala biti održana prošle godine, ali je zbog situacije u svijetu otkazana i pomjerena za ovo ljeto. No, prethodno su ljubiteljice sportova na otvorenom i u prirodi Jelena Simović i Jasmina Kavazović na treningu istrčale uz skakaonicu. Evo šta imaju reći o tom iskustvu.

„Osjećaj je bio nevjerovatan. Pošto volim izazove, sama pomisao na savladavanje ove staze bila je primamljiva. Nisam očekivala tu težinu, jer se iz doline sve čini lakšim. No, veliki entuzijazam i prepreka koja je bila ispred mene pomogli su mi da dam sve od sebe i istrajem do kraja. Priznaću da je trening do vrha bio vrlo zahtjevan, ali ne i nemoguć. Vodila sam se mišlju da je pogled uvijek ljepši sa vrha, a Igman i skakaonica su mi to i potvrdili“, kaže Jelena godinu dana kasnije.

„Bilo je jako izazovno i uzbudljvo. S obzirom da sam tada usred priprema, preletila sam ga s osmjehom, zajedno sa Jelenom. Sigurna sam da će se i ostalim takmičarima dopasti kao i nama, te da će na vrhu ipak preovladavati osmjesi“, slaže se Jasmina.

Oglasi

Od utrke očekuju da pomjeri granice u glavama učesnika, te puno adrenalina, pozitivne energije, sjajno druženje i zabavu.

„Pozivam sve sportiste, a i one koji to nisu, da dođu i iskuse novu dozu adrenalina. Sigurno će uživati. Ponesite sportsku odjeću i pripremite patike za trčanje do vrha skakaonice, a za sve ostalo će se pobrinuti naša priroda i nevjerovatni Igman“, poručila je Jelena.

„Sve one koji vole izazove, trčanje, penjanje, skakanje... pozivam da se pridruže vjerovatno najluđoj utrci ikada i budu dio svjetskog događaja koji napokon dolazi i kod nas. To je samo 400 metara, i jedan mali dio dana u kojem ćete se umoriti, dok ćete u ostatku uživati. Zato treba stisnuti zube, dati sve od sebe i napasti tih 400 metara! Uživajte na našem lijepom Igmanu“, entuzijastična je Jasmina.

Jelena je bh. javnost zadivila hrabrošću i nesebičnošću kada je za vrijeme poplava 2014. godine pomagala i spašavala stanovništvo. Kada ne pomaže drugima, 25-godišnja Fočanka se bavi svojom najvećom ljubavlju - alpinizmom. Iza nje su usponi na neke od najpoznatijih svjetskih vrhova: Mont Blanc (Francuska), Elbrus (Rusija), Dolomiti (Italija), Grossglockner (Austrija), Aconcagua (Argentina).

Jasmina je prvi polumaraton istrčala 2016. godine, a već naredne i maraton. Na prvom državnom prvenstvu u ultra trail trčanju (2019), 25-godišnja Jablaničanka je ponijela krunu bh. prvakinje, a iste godine je predstavljala našu zemlju na Svjetskom prvenstvu u ultra trail trčanju u Portugalu.

Prijave za utrku Red Bull 400 otvorene su na www.kupikartu.ba. Učesnici moraju biti stariji od 18 godina, a njihov broj je ograničen. Registracija za utrku je obavezna, uz startninu u iznosu od 50 KM. Oni koji nisu stornirali svoju prošlogodišnju registraciju, mogu je iskoristiti ove godine.

Organizatori će pratiti pravila i preporuke nadležnih službi u vezi s aktuelnom situacijom, te event organizovati shodno tim pravilima i preporukama.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi