Najpopularniji sportski slogan na svijetu i nevjerovatna priča koja stoji iza njega

Posljednje riječi zloglasnog ubice

Najpopularniji sportski slogan na svijetu i nevjerovatna priča koja stoji iza njega

Edmir Škorić
Teme:

Popularna američka kompanija "Nike" proslavila se sloganom "Just do it" (samo to uradi), ali pomalo nevjerovatna priča krije se iza svega.

Mnogi će možda pomisliti kako je slogan izmislio stručnjak za marketing popularnog brenda, no istina je potpuno drugačija. Slogan koji se smatra najboljim u 20. vijeku izmislio je zloglasni američki ubica, koji je te riječi izgovorio nekoliko trenutaka prije nego će ga ubiti. 

Gary Gilmore je proglašen krivim za svoj čin dvostrukog ubistva, te je osuđen na smrt krajem sedamdesetih godina, a prije smaknuća uzviknuo je: "Let's do it" ili "Uradimo to".

[twitter]https://twitter.com/SeriousStrange/status/596522312188452864[/twitter]

Ova rečenica ostala je urezana u sjećanje Dana Wiedena, koji je u to vrijeme radio kao marketinški stručnjak u Nikeu. Prije nekoliko godina prisjetio se kako je 1988. odlučio osmisliti malo izmijenjenu verziju Gilmoreovih riječi kao slogan kompanije, neposredno prije sastanka sa šefovima Nikea u sklopu marketinške kampanje.

Just Do It, još uvijek Nikeov slogan, prvi je put korišten u reklamama iste godine i od tada se naziva jednim od najboljih slogana prošlog stoljeća. Gilmoreov slučaj također je bio značajan po činjenici da je smrtna kazna kontroverzno obnovljena u Sjedinjenim Državama 1976. godine, čime je 36-godišnji muškarac prvi pogubljen prema novom zakonu.

Slogan se isprva nije svidio svima u Nikeu, jer se odnosio na tu crnu prošlost, a na kraju su stručnjaci zaključili da je veoma moćan i prodoran. Slogan se počeo koristiti 1988. godine i ostao je do danas.

Marketinški stručnjaci tvrde da ovaj promišljeni slogan zarađuje preko 9,2 milijarde godišnje. Američki pisac Normal Mailer napisao je roman baziran na Gilmoreovom životu pod nazivom The Hangman's Song. Za svoj film dobio je Pulitzerovu nagradu.

Top Komentari

DadiG
Pa novinaru, je li rekao “let’s do it” ili “just do it” ?
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi