Ko su najbolji domaćini sportskih manifestacija?

Kina okončala "vladavinu" SAD-a

Ko su najbolji domaćini sportskih manifestacija?

Sportcal-ov GSI Nations Index je, na osnovu raznih varijabli, analizirao 730 šampionata širom svijeta u 83 različita sporta u 2019. godini.

Koristeći "patentiranu" metodologiju razvijenu od strane Global Sports Impact (GSI) projekta moguće je dobiti GSI Event Rating za svaku sportsku manifestaciju.

Prate se gradovi i države domaćini manifestacija i to u posljednih 14 godina, pa je GSI Nations Index najrelevantniji u rangiranju država domaćina sportskih događaja širom svijeta.

Posljednje promjene na GSI Nations Index rang listi donose i novo stanje u samom vrhu iste.

Naime, Kina je okončala trogodišnju "vladavinu" SAD-a kao najbolje zemlje domaćina, te se sada nalazi na prvom mjestu GSI Nations Index liste.

Kina je u 2019. godini ugostila ili osigurala organizaciju čak 43 sportska događaja što je tek šest manje od SAD-a.

Podsjetimo, SAD je zajedno sa Kanadom i Meksikom osigurao domaćinstvo Svjetskog prvenstva u fudbalu 2026. godine.

Japan je nastavio svoj uspon na listi, "skočio" je za dvije pozicij i trenutno je treći. Podsjetimo, Japan će nešto kasnije ove godine ugostiti Svjetsko prvenstvo u ragbiju, dok će naredne godine biti domaćin (Tokio) Olimpijskih igara.

Na GSI Nations Index listi se nalazi ukupno 90 država, najboljih u organizovanju sportskih događaja.

Bosne i Hercegovine nema među pomenutih 90, ali su tu neke zemlje iz našeg regiona.

Slovenija se popela za 17 pozicija i sada se nalazi na 39. mjestu, Srbija je pala za 10 i trenutno je 79., dok je Hrvatska na 89. poziciji nakon što je nazadovala šest mjesta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi