Prva transrodna osoba u historiji Igara završila nastup u Tokiju: Svjesna sam svih kontroverzi
Foto - EPA

Laurel Hubbard bez medalje

Prva transrodna osoba u historiji Igara završila nastup u Tokiju: Svjesna sam svih kontroverzi

M. Šljivak

Laurel Hubbard sa Novog Zelanda postala je prva transrodna osoba koja se takmičila na Olimpijskim igrama.

Ova 43-godišnjakinja ispisala je historiju zbog činjenice da je dobila pravo da se takmiči sa ženama, ali nastup u Tokiju nije prošao prema očekivanjima.

Hubbard nije uspjela podići težinu od 120 kilograma, a zatim ni dva puta 125 kilograma i za nju je takmičenje u Tokiju zavrršilo.

"Svjesna sam kontroverzi koje okružuju moje učešće na ovim Igrama. Zbog svega želim zahvaliti MOK-u koji je potvrdio predanost principima olimpizma i koji je omogućio da sport bude dostupan za sve ljude", rekla je Hubbard nakon nastupa u Tokiju.

Novozelandska dizačica tegova je do 35. godine bila muškarac. Spol je promijenila prije devet godina i počela se takmičiti na svjetskim takmičenjima.

Odmah su počele stizati i medalje. Tako je 2017. godine osvojila titulu viceprvakinje svijeta, a dvije godine kasnije osvojila je šesto mjesto.

Iako mnogi smatraju da se Laurel ne bi trebala takmičiti sa ženama, ona je uvjerena da tu nema ništa što nije dozvoljeno i da su pravila kristalno jasna.

"Pravila su tu od 2003. godine. Možda prije 10 godina svijet nije bio spreman za nekog poput mene, a možda nije ni sad. Barem sam se osjetila željenom od ljudi da me uzmu u obzir za takmičenja", rekla je Hubbard.

Interesantno, Hubbard se nikada nije takmičila dok je bila muškarac i sa nastupima je počela tek nakon što je promijenila spol.

Top Komentari

azmoh
Kao što svi znamo muškarci su biološki jači od žena, ovo trans stvorenje je do 35. godine bilo muško, što znači da se tijelo razvijalo kao muško, sada kada je promijenilo spol nije nelogično da je jače velike većine bioloških žena.
3 0
ako1986
Fuj
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi