Lettenbichler najbrži na slavnoj utrci Red Bull Romaniacs

Kakav otac, takav sin

Lettenbichler najbrži na slavnoj utrci Red Bull Romaniacs

E. Čaušević

Nijemac Manuel Lettenbichler preuzeo je tokom vikenda vodstvo u poretku World Enduro Super Series (WESS) motocross prvenstva pobjedom na petoj postaji sezone - slavnoj petodnevnoj utrci Red Bull Romaniacs.

Osiguravši pobjedu posljednjeg dana utke u Rumuniji, Lettenbichler je došao do debitantske pobjede u WESS-u. Nijemcu, koji vozi za Red Bull KTM tim, na podijumu su se pridružili Španac Alfredo Gomez i Britanac Graham Jarvis, oba iz ekipe Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing.

Zadržavši privremeno vodstvo na kraju predzadnjeg dana, Lettenbichler je bio odlučan da osvoji najvišu stepenicu postolja posljednjeg dana utrke. Sa prednošću od minute i sedam sekundi ispred Gomeza, Nijemac je snažno startao i nakon ranih uspona zadržao svoje mjesto na čelu poretka.

S druge strane, Gomez se borio da pronađe svoj ritam na početku, te je u jednom trenutnku ispred njega bio i Britanac Jonny Walker iz KTM-a. No, s jakom kišom koja je počela padati, već izazovna staza postala je još više skliska i nepredvidiva. Gomez je pronašao ritam na kiši i vratio neizvjesnost u borbu sa Lettenbichlerom. Njih dva su potom smjenjivali na čelu na svakom novom dijelu staze.

Lettenbichler je prvi ušao u završni dio staze i morao se jako potruditi da preostale uspone završi što je prije moguće. KTM-ov vozač je jednim okom pratio Gomeza, a drugim sat dok su sekunde otkucavale. Nervoza se uskoro pretvorila u radost za Lettenbiclhera i slavlje je moglo početi. „Trenutno sam na nebu, ne mogu vjerovati. Ova utrka je stvarno posebna i nevjerovatan je osjećaj pobijediti ovdje“, rekao je Nijemac.

„Utrka je jako duga i teška, tako da je uvijek sve moguće. Ovih pet dana su bili nevjerovatni i jako izazovni, posebno nakon kiše. Neki od uspuna koji bi svakako bili zahtjevni postali su gotovo nesavladivi danas. Deset godina je prošlo otkako je moj otac pobijedio na Red Bull Romaniacs, sjajno je moći dostići njegov uspjeh – porodica Lettenbichler će definitivno znati ovo proslaviti“, istakao je pobjednik.

Historiju je ispisala još jedna Njemica, Anna Schmolz, koja je pobjednom u klasi „Iron“ postala prva žena pobjednica u jednoj kategoriji Red Bull Romaniacs utrke. Schmolz je bila primjer dosljednosti, te je tokom cijele sedmice bila među prvo troje u poretku, došavši na kraju do zavidne 20-minutne prednosti nad Dannyjem Melvinom (SAD) i Eduardom Martinezom iz Meksika.

World Enduro Super Series nastavlja se šestom utrkom u Hawkstone Parku u Velikoj Britaniji, 21. i 22. septembra.

WESS poredak nakon 5 od 8 utrka:

1. Manuel Lettenbichler (KTM) 3570 bodova;
2. Graham Jarvis (Husqvarna) 3460;
3. Alfredo Gomez (Husqvarna) 3164.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti