Vinko Kalfić - Hercegovac koji je igrao za Neymarov tim na turniru u Brazilu

Vinko Kalfić - Hercegovac koji je igrao za Neymarov tim na turniru u Brazilu · Intervju

E. Čaušević

Vinko Kalfić je devetnaestogodišnji student prve godine Elektrotehnike u Mostaru. Nedavno je vidio na Instagram profilu brazilske zvijezde i nogometaša PSG, Neymar Jr, da se traži idealni tim od sedam igrača iz cijelog svijeta i odmah se prijavio. Trebao je snimiti svoj video, a Neymar i njegovi prijatelji su među sedam igrača iz cijelog svijeta odabrali njega da igra u timu koji su nazvali Jr's Global Five.

Vinko Kalfić je kao bh. predstavnik zaigrao za globalni Neymarov tim Jr's Global Five na takmičenju koje je nedavno održano. Prenio je dojmove provedenih brazilskih dana.

''Proveo sam osam nevjerojatnih dana, a Brazil me po mnogo čemu oduševio. Prva dva dana proveo sam u Sao Paulu, jednom od najmnogoljudnijih svjetskih gradova, gdje sam uživao u brazilskoj atmosferi navijanja budući da je upravo tada igrano južnoameričko finale u nogometu između Brazila i Perua. Sljedeći šest dana bio sam u Guaruji u hotelu smještenom uz samu plažu Atlantskog okeana te sam uživao u čaroliji buđenja na brazilski način'', kaže Vinko.

Neymar Jr's Five nogometni turniri se igraju u više od 40 zemalja svijeta i pobjednici iz svih država svoje predstavnike šalju na svjetsko finale u Brazil. BiH je do sada dva puta imala svoj tim na svjetskom finalu. Kalfić je podvukao šta ga je posebno oduševilo.

''Poseban dojam na mene ostavili su Brazilke i Brazilci svojom pristupačnošću, njihovim uživanjem u svakom trenutku te u njihovoj slobodi. Na brazilskim plažama možete vidjeti ljude koji potpuno slobodno uživaju igrajući nogomet, odbojku ili pak baveći se nekim drugim sportom'', naglašava naš sagovornik.

Potom je govorio o takmičenju.

''Turnir se održavao dva dana te sam vrlo zadovoljan svojim, ali i nastupom cijele moje ekipe koja se po prvi put susrela i po prvi put zajedno trenirala upravo u ovoj zemlji. Na takmičenju je bio velik broj mladih s izrazitim nogometnim talentom, te je svako imao priliku pokazati svoj talent i nogometne vještine''.

Vinko je u najvaćeoj državi u Južnoj Americi imao priliku upoznati zvjezdu PSG- a i reprezentativca Brazila – Neymara.

''Upoznao sam igrača po kojem se turnir i zove. Fotrografisali smo se i vidio sam iz prve ruke kako se takva zvijezda nosi sa sasvim nepoznatim ljudima i sportskom euforijom. Bez obzira što je Neymar uspješan nogometaš na najvišoj svjetskoj razini, u razgovoru i susretnu s nama djelovao je u potpunosti kao jedan od nas koji je i na ovom turniru, baš kao i mi, došao dati sve najbolje od sebe. Susret i razgovor s njim je bio iznimno opušten te je izgledalo kao da se poznajemo dugo. Kada sjedite pored njega i razgovarate, shvatite da je potpuno jednostavan te da je i dalje ostao dijete jedne jednostavne četvrti Brazila'', tvrdi Vinko.

Dodaje kako je iskustvo Brazila, turnira Red Bull Neymar Jr's Five te upoznavanje Neymara i mladih iz cijelog svijeta uistinu je jedno nezaboravno iskustvo koje će trajno ostati kao jedna prelijepa uspomena.

''Bilo je to jedno iznimno i neprocjenjivo iskustvo te je veoma zanimljivo upoznati ljude iz mnogih dijelova svijeta, družiti se s njima i raditi ono što volim. Moju ekipu činilo je još šest mladih osoba s kojima sam se ujedno i najviše družio, a budući da je turnir prijateljskog karaktera, upoznao sam i družio se i s mladima iz drugih ekipa. S članovima moje ekipe i nakon povratka iz Brazila svakodnevno se čujem preko društvenih mreža te, kako stvari stoje, nadam se da ćemo se opet vidjeti negdje. Možda u njihovom kraju svijeta Australiji, SAD-a, Francuskoj, Gvajani, Belgiji, a možda opet u Brazilu ili u Bosni i Hercegovini''.

Vinko živi u Čapljini gdje sanja svoje nogometne snove i igra za futsal tim Zrinjski. O ambicijama kluba u novoj sezoni kaže.

''Cilje je isti - što bolji plasman te pokušaj napadanja i osvajanja prvog mjesta. To nije uopće lako pored ekipe kao što je FC Mostar SG koja posjeduje puno odličnih igrača i iz godine u godinu predstavlja Bosnu i Hercegovinu na dobar način u evropskom takmičenju, ali i ostale sjajne ekipe. Upisao sam studij elektrotehnike na Sveučilištu u Mostaru, a u oktobru upisujem drugu godinu studija. Moje želje su da i dalje nastojim usklađivati studentske obaveze i sportske aktivnosti'', zaključio je Kalfić.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi