Transrodna plivačica ne želi odustati od karijere: "Ne osjećam se kao muškarac, žena sam"
Foto - Screenshot

Lia Thomas od 2019. godine se vodi kao žena

Transrodna plivačica ne želi odustati od karijere: "Ne osjećam se kao muškarac, žena sam"

Midhat Šljivak

Transrodna plivačica Lia Thomas postala je poznata širom svijeta nakon što je pomela konkurenciju na takmičenjima u Sjedinjenim Američkim Državama.

Ova 22-godišnjakinja s univerziteta Pennsylvania rođena je kao muškarac. Do prije nekoliko godina se takmičila u muškoj konkurenciji, ali je potom donijela odluku o promjeni spola.

Potom je dobila šansu da se takmiči sa ženama. To je maksimalno iskoristila i svom univerzitetu je donijela brojne medalje s takmičenja.

Međutim, nakon što je dominantno osvajala odličja, došlo je do žestokih kritika. Mnogi smatraju da Lia ne bi smjela da se takmiči sa ženama jer ima ogromnu prednost u tome što je rođena kao muškarac.

Ipak, ona se ne osjeća kao muško i u razgovoru za Sports Illustrated ističe kako ne vidi nikakve prepreke da se takmiči u ženskoj konkurenciji i u budućnosti.

"Ja sam žena, kao i svaka druga djevojka u timu", rekla je Lia i nastavlja priču:

Oglasi

"Nisam muškarac, žena sam i pripadam ženskom timu. Transrodne osobe zaslužuju isto poštovanje kao i ostali sportisti. Želim da pokažem transrodnim osobama kako nisu sami i da ne moraju birati između sporta kojeg vole i onog što jesu".

Plivanje nema namjeru napustiti bez obzira na brojne kritike.

"Ne znam šta nosi budućnost i kako će sve izgledati nakon ove godine, ali voljela bih nastaviti sa sportom ovakva kakva sam. Uvijek sam sebe vidjela samo kao plivačicu. To već dugo radim, to je nešto što volim i u vodu ulazim svaki dan kako bih dala sve od sebe", istakla je ona.

Lia ima veliku podršku od roditelja. Za SI govorio je njen otac Bob Thomas.

"Uradit ćemo sve i šta treba da Lia bude dio ove porodice. Ne želimo je izgubiti", poručio je Bob Thomas.

Lia Thomas je izazvala brojne komentare u proteklim mjesecima i vidjet ćemo šta će se zaista desiti s njenom karijerom u budućnosti.

Top Komentari

King_Kenny
...ma boli te k*rac.
8 0
hake
Pokaži pichku i možeš da plivaš.
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi