Nerealne scene u bazenu: Cure su jednostavno bile nemoćne protiv transrodne osobe
Foto - Screenshot

Lia Thomas postala NCAA šampion

Nerealne scene u bazenu: Cure su jednostavno bile nemoćne protiv transrodne osobe

Midhat Šljivak

Transrodna osoba Lia Thomas postala je NCAA prvak Sjedinjenih Američkih Država u plivanju.

Lia se 2019. godine odlučila na promjenu spola. Bazen s muškarcima zamijenila je onim u kojem se takmiče žene i pokazala je sinoć kako je apsolutno dominantna.

Uvjerljivo je Thomas slavila na trci 500 metara slobodnim stilom. Konkurencija je ostala daleko iza, a Lia je presretna što je imala mogućnost da se takmiči.

"Imala sam ogromna očekivanja. Sretna sam što sam ovdje i što sam mogla da se takmičim", rekla je ona.

Thomas je bila pod velikim pritiskom javnosti. Mnogi su tražili da joj se zabrani učešće na takmičenju jer ima veliku prednost u odnosu na žene.

Oglasi

"Pokušala sam ignorisati sve loše stvari, pokušala sam se fokusirati na plivanje, pripremiti se za trke. Biti ovdje znači mi sve", saopštila je ona.

"Ne osjećam se kao muškarac, žena sam"

Lia Thomas je nedavno u razgovoru za Sports Illustrated istakla kako se osjeća kao žena.

"Ja sam žena, kao i svaka druga djevojka u timu", rekla je Lia i nastavlja priču:

"Nisam muškarac, žena sam i pripadam ženskom timu. Transrodne osobe zaslužuju isto poštovanje kao i ostali sportisti. Želim da pokažem transrodnim osobama kako nisu sami i da ne moraju birati između sporta kojeg vole i onog što jesu".

Plivanje nema namjeru napustiti bez obzira na brojne kritike.

"Ne znam šta nosi budućnost i kako će sve izgledati nakon ove godine, ali voljela bih nastaviti sa sportom ovakva kakva sam. Uvijek sam sebe vidjela samo kao plivačicu. To već dugo radim, to je nešto što volim i u vodu ulazim svaki dan kako bih dala sve od sebe", istakla je ona.

Top Komentari

Dragan_B
pa napravi prvenstvo za trans što se takmiči sa ženama
9 0
hake
Ja ne znam što ovog salgijaša ostale takmičarke jednostavno ne bojkotuju?
5 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi