Pikado senzacija (16) ostala bez svjetske titule: "Otac je uradio ono što nikad prije nije..."
Sasvim običan tip - Luke Littler je zaludio kompletan Otok, slavni fudbaleri mu pišu, žele da se slikaju s njim, a on samo želi da uživa u pizzi i kebabu (Foto: EPA)

Svi pišu o mladom Englezu

Pikado senzacija (16) ostala bez svjetske titule: "Otac je uradio ono što nikad prije nije..."

E. Škorić

Britanski pikadist Luke Humphries postao je svjetski prvak, pošto je jučer u finalu slavio protiv 16-godišnjeg sunarodnjaka i senzaciju takmičenja, Luka Littlera, rezultatom 7:4 u setovima.

Prvi set je Humphries otvorio sa 3:1, da bi potom mladi Littler koji ima samo 16 godina izjednačio, a nakon šestog seta vodio je sa 4:2.

Onda je Humphries osvojio pet uzastopnih setova i na kraju došao do pobjede, čime je potvrdio zašto je u duel ušao kao izrazit favorit.

Iako je Humphries novi svjetski prvak u pikadu, svi mediji pišu o njegovom imenjaku, mnogo mlađem Lukeu Littleru. Njegova porodica bila je jako ponosna i on priznaje da je njegov otac napravio nešto što nikada prije nije.

"Ponosni su. Moja porodica i prijatelji posebno, a ja sam isto jako ponosan. Kada sam izgubio, otac mi je slao poljupce, a to nikada ne radi. To vam sve govori", poručio je 16-godišnjak.

"Znam da je podrška tu, ljubav je tu", dodala je velika nada pikada.

Oglasi

Govoreći za Sky Sports prije finala, Littler je izjavio da je njegov izvorni cilj bio samo pobijediti u meču prvog kola protiv bivšeg prvaka Lakesidea Christiana Kista, što bi mu omogućilo povratak u Alexandra Palace nakon Božića.

"Na svom debiju bio sam sretan što sam pobijedio u jednoj utakmici, ali sada sam mogao ići do kraja", kazao je Luke.

Mnogo je razloga za zadovoljstvo kod mladog pikadiste, uostalom tu je i zarada od čak 40.000 funti.

Kada se već toliko o njemu piše i govori, valja napomenuti da ima pet godina stariju djevojku. Svi engleski mediji bruje o Littleru, a engleski fudbaleri iz Premiershipa su njime opsjednuti i žele ga upoznati.

Oglasi

Njega je James Maddison pozvao na utakmicu Tottenhaam kao psoebnog gosta, a on je veliki navijač Manchester Uniteda. No i pored toga je s njim želio da se uslika veznjak Arsenala Declan Rice.

Prema pisanju britanskog The Suna, pet godina starija djevojka Eloise Milburn je njegova velika podrška i njegovo nadahnuće. Iako ima samo 16 godina, mnogi su zaključili da izgleda i ponaša se kao mnogo zrelija i starija osoba.

"Luke Littler je jako normalan i jednostavan tinejdžer. Niti malo umišljen. On je još zaigrani dječarac koji na nevjerovatan način piše sportsku historiju. Ali, pritom Luke nije gladan slave i ozbiljne financijske zarade, gladan je običnih stvari - omleta sa šunkom i sirom za doručak i pizzu za ručak", piše Daily Mail.

Englezi, kad pišu o Littleru, ističu kako su mu pikado trikovi koje koristi nevjerovatni, ali to nije čudo, ako se uzme u obzir da Luke pikado igra od svoje 4. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi