MOO očekuje gubitke oko 800 miliona dolara zbog odgode OI

Odgoda OI donijet će velike minuse

MOO očekuje gubitke oko 800 miliona dolara zbog odgode OI

Teme:

Međunarodni olimpijski odbor očekuje troškove od 800 milijuna dolara zbog odgode Olimpijskih igara u Tokiju 2020. godine, izjavio je danas predsjednik MOO-a Thomas Bach.

U martu su Međunarodni olimpijski odbor i japanska Vlada odlučili odgoditi OI na godinu dana zbog pandemije koronavirusa.

"Predviđamo da ćemo morati snositi troškove do 800 miliona dolara zbog svog dijela i odgovornosti u organizaciji odgođenih Igara Tokio 2020." - rekao je Bach na sastanku Izvršnog odbora MOO-a.

Kazao je kako će oko 650 miliona dolara ići za organizaciju Igara sljedeće godine, a 150 miliona dolara u podršku međunarodnim federacijama i nacionalnim olimpijskim odborima. Brojka koju je objavio Bach ne uključuje i troškove koje će imati organizatori i japanska vlada zbog 12-mjesečnog odgađanja najvećeg svjetskog multi-sportskog događaja. Predsjednik MOO-a je odbio nagađati o mogućoj novoj odgodi OI ako koronavirus i dalje bude glavna briga sljedeće godine.

"Sada radimo s punim angažmanom na uspjehu OI. Još smo godinu i dva mjeseca od otvaranja ovih odgođenih Olimpijskih igara. Ne bi trebali poticati nagađanja o budućem razvoju," naglasio je. Oko četiri miliona ljudi je zaraženo je u svijetu koronavirusom, a blizu 300.000 je umrlo od ove bolesti širom svijeta. Više od 90 cjepiva trenutno se razvija širom svijeta, a osam je u fazi kliničkog ispitivanja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti