Ovo je najveći stadion na svijetu, zvuči nevjerovatno za koji sport služi

S kapacitetom 132.000 sjedećih mjesta

Ovo je najveći stadion na svijetu, zvuči nevjerovatno za koji sport služi

Admin Čaušević

Fudbal je najpopularniji sport na svijetu, ali zanimljivo da je najveći stadion namijenjen isključivo za sportske aktivnosti koje u BiH i regionu uopšte nisu popularne. Smješten je u Indiji i kapaciteta je 132.000 sjedeća mjesta. 

Posljednja lista najvećih svjetskih stadiona pokazala je da se u vrhu ne nalazi niti jedan evropski sportski hram. Većina ih je smještena u SAD-u, ali dva najveća dolaze iz Azije.

Narendra Modri stadion je smješeten u indijskom gradu Ahemadabau, s kapacitetom od 132.000 sjedećih mjesta smatra se najvećim na svijetu i namijenjen je isključivo za igranje kriketa.

Kriket je popularan u samo nekoliko zemalja na svijetu i to uglavnom u bivšim britanskim kolonijama, prvenstveno u Indiji gdje uživa ogromnu popularnost.

Finale Svjetskog prvenstva je posmatralo 92.000 gledatelja

Poznat kao Motera stadion izgrađen je 1982. godine, a potpunu rekonstrukciju je imao 2020. kada je i dobio trenutni kapacitet.

Izgradnja, odnosno rekonstrukcija novog stadiona trajala je pet godina i koštala je 100 miliona eura.

Oglasi

Najveća posjeta je zabilježena na finalu indijske Premier lige u kriketu 2022. godine kada je na tribinama bilo 101.566 gledatelja.

Izgradnja najvećeg stadiona na svijetu je koštala oko 100 miliona dolara

Prošlog mjeseca je u finalu Svjetskog prvenstva u kriketu Indija kao domaćin igrala protiv Australije, a na tribinama je bilo 92.453. gledatelja koji su ostali razočarani pošto su Australci slavili trijumf.

Drugi na listi je stadion Rungrado 1. maj s kapacitetom od 114.000 sjedećih mjesta, a Top 5 kompletiraju Michigan stadion (107.601), Bevar stadium (106.572) i Ohio stadion (102.780).

Iako je fudbal ubjedljivo najpopularniji sport na svijetu, zanimljivo da su najveći stadioni namijenjeni za druge sportove poput kriketa ili američkog fudbala.

Inače, najveći stadion u Evropi je Nou Camp u Barceloni koji se trenutno rekonstruiše i poslije završeni radova imat će kapacitet oko 105.000 sjedećih mjesta.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi