Bivši svjetski prvak priznao da je ovisnik: "Znao sam da sam navučen, nisam mogao prestati"

Neil Robertson svjestan svog problema

Bivši svjetski prvak priznao da je ovisnik: "Znao sam da sam navučen, nisam mogao prestati"

Edmir Škorić

Neil Robertson je 2010. postao svjetski prvak u snookeru. Činjenica da ovaj uspjeh nije mogao ponoviti vjerovatno je bila i posljedica njegove ovisnosti o kojoj otvoreno govori.

Mnogi sportisti se nakon velikih ostvarenja bore sa svojom karijerom i često nailaze na brojne prepreke, koje znaju da budu nesavladive, a neke su definitivno i bizarne.

I dok neki imaju velike zdravstvene probleme, što im otežava da ostvare ciljeve, Neil Robertson pati od ovisnosti o video igrama i sada otvoreno priča na tu temu.

"Znao sam da sam navučen, ali nisam mogao da prestanem. Mozak mi je bio kao, 'Vau, ovo je tako zabavno'. Moja ovisnost je bila – i vjerovatno je još uvijek – video igrice", objasnio je Robertson, koji se i dalje smatra jednim od najboljih igrača u ovom sportu.

U petak će se sastati sa Velšaninom Jakom Jonesom u drugom kolu Svjetskog prvenstva u snookeru.

Svjestan je da bi, da nije toliko vremena provodio ispred ekrana, osvojio mnovo više trofeja u karijeri

Nekadašnji svjetski prvak je osim na sportskom, imao probleme i na životnom planu zbog svoje ovisnosti video igrama.

"Vjerovatno bih osvojio više turnira da nije bilo toga. Osvojio sam Svjetsko prvenstvo 2010., možda bih mogao osvojiti i više da sam svoj život posvetio snookeru. Provodio sam vrijeme igrajući video igrice, iako bih ih radije provodio sa mojom porodicom i trebalo je da više vremena provedem za stolovima za trening".

Bio je ovisan o League of Legends, World of Warcraft-u i FIFA-i. "Bilo je smiješno. Ostao sam budan cijelu noć igrajući ove video igrice. Ponekad se zaigra, pogledam na sat a ono već 6 ujutro. Za dva sata sam morao da ustanem da odvedem sina u školu pa na trening. Ako si samac i imaš normalan posao, možeš to da radiš. Ali ne možeš osvajati snooker turnire ako si umoran i nemaš dovoljno sna".

Ali Robertson prvenstveno krivi sebe. On je "zaista zavisna osoba sa zavisnom ličnošću. Kada nešto radim, zaista dajem 100 posto i trudim se da budem najbolji u tome. Video igrice su očigledno izuzetno nezdrave. Utiče na san i na samo raspoloženje to što sate noću provodim ispred ekrana".

Priznaje da radi na tome da se riješi ove glupe ovisnosti. Tvrdi da su igre poput Leauge of Legends jednostavno zabranjenje u njegovom stanu.

Top Komentari

nakopitam
@PapaK ko je tebe navukao
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi