Nevjerovatni su: Kako su i od čega Japanci napravili medalje za Olimpijske igre?
(Foto: EPA)

Ideju su sproveli u djelo

Nevjerovatni su: Kako su i od čega Japanci napravili medalje za Olimpijske igre?

M. Šljivak

Glavni grad Japana Tokio domaćin je ljetnih Olimpijskih i Paraolimpijskih igara 2020. godine.

S obzirom na to da su svijetu tehnologije apsolutna svjetska sila, očekuje se da će Igre u Tokiju biti jedne od najbolje organizovanih ikad.

Olimpijske igre u Tokiju obilježiće i medalje koje su napravljene od ostataka i dijelova starih i iskorištenih telefona.

Japan je već preradio skoro 80.000 tona mobilnih telefona i druge elektronike, uložili su ogroman napor i sve je napravljeno zaista vrhunski.

Organizatori OI sakupljali su staru elektroniku u prethodne dvije godine. Izvadili su dovoljno metala za izradu oko 5.000 olimpijskih i paraolimpijskih medalja, koje su već sad u pripremi.

Interesantno je svakako da je iz 80.000 tona elektronike izvađeno 32 kilograma zlata, 3.500 kilograma srebra i 2.200 kilograma bronze, odnosno bakra i cinka u ovom slučaju.

Sve je napravljeno godinu dana prije roka i Japan je još jednom pokazao da su građani ove zemlje zaista nevjerovatni u poslu kojeg obavljaju.

Japanci elektronski otpad najviše koriste za izradu novih uređaja, ali ovog puta su napravili zaista nevjerovatnu stvar i kreirali su medalje za takmičenje.

Olimpijske igre u Tokiju na rasporedu su od 24. jula do 9. augusta 2020. godine.

Top Komentari

Dino_2000
Zašto ne spomenuti da su Japanci možda i najviše donirali BiH poslije rata, sigurno više od nekih zemalja u koje se narodi sa ovih prostora zaklinju.Hvala im.
1 6
Kiss
Hajd ne prdite kakvi japanci,njemci,ameri,rusi znaju radit i radit a nema roštilja ko kod nas puste znopra priče i jebo zapad
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi