Sprema se otkaz vozaču Formule 1 i sinu milijardera koji je u dobrim odnosima s Putinom

Nikita Mazepin napušta Haas?

Sprema se otkaz vozaču Formule 1 i sinu milijardera koji je u dobrim odnosima s Putinom

Edmir Škorić

Vozač Formule 1 Nikita Mazepin mogao bi biti smijenjen u svom timu zbog ruske invazije na Ukrajinu.

Sin ruskog milijardera Dmitrija Mazepina vozi u ekipi Haasa, koja je sada uzela u razmatranje situaciju u Ukrajini i sprema se dati otkaz svom vozaču, jer je manje - više jasno da bi Rusu mogle biti uvedene sankcije.

Njegov otac Dimitrij je u Haas uložio veliki novac pa je ekipa Nikitu morala izabrati za kolegu Micka Schumachera, sina legendarnog Michaela Schumachera.

“Situacija oko Nikite mora se što prije riješiti. Uključeni su Vlada i predstavnici države. Moramo vidjeti kako će se razvijati situacija u Ukrajini. Tim nije prikladan, razgovarali smo s njima i rekli im da ne moraju brinuti", rekao je direktor Haasa Guenter Steiner.

Za tri sedmice vozi se utkra za Veliku nagradu Bahreina, a ruski vozač ne zna hoće li mu biti dozvoljeno da vozi.

Trećeg i posljednjeg dana testiranja u Barceloni, Haas je uklonio reklamu glavnog sponzora Uralkalija - kompanije u vlasništvu Mazepinovog oca, a njihovo je financiranje dominantan razlog za njegovo mjesto u timu.

Mazepinov otac Dmitrij ima jake veze s Vladimirom Putinom i bio je jedan od 37 poslovnih ljudi koji su prošle sedmice pozvani na sastanak u Kremlj.

Još uvijek nije bilo izravnih sankcija protiv Mazepina, njegovog oca ili Uralkalija, ali zbog obustave plaćanja ruskom bankom i pitanja o tome da vozač može dobiti vize za putovanje svijetom, Haas bi ga mogao biti prisiljen promijeniti vozača.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi