OK BiH: Larisa Cerić i Damir Džumhur bh. sportisti godine

OK BiH: Larisa Cerić i Damir Džumhur bh. sportisti godine

Edmir Škorić

Judašica Larisa Cerić i teniser Damir Džumhur izabrani su za najboljeg sportaša i sportašicu Bosne i Hercegovine u 2012. godini u izboru Olimpijskog komiteta BiH. 

Larisa Cerić  sredinom novembra ove godine je Pragu  osvojila naslov  evropske prvakinje do 23 godine u kategoriji više od 78 kg. Najboljoj bh. judašici to je bila kruna dosadašnje karijere, nakon što je ranije osvojila naslov juniorske prvakinje svijeta te drugo i treće mjesto na evropskim prvenstvima. 

 

Dvadesetjednogodišnjoj članici JK Nippon iz Sarajeva    uručena je i nagrada za apslutno najbolju bh. sportašicu u obje konkurencije.    

 

Davis cup reprezentativac BiH -  Damir Džumhur ove godine zabilježio je napredak za više od  150 mjesta na teniskoj ATP listi, te osvojio pet titula na ITF turnirima.    

 

Na svečanosti održanoj u Olimpijskom muzeju Zetra  dodijeljene su nagrade u još sedam kategorija. 

 

Najuspješnija ekipa blija je juniorska košarkaška reprezetacije BiH, koja je na EP u Sarajevu osvojila  prvo   mjesto u B-diviziji.  

 

Najuspješniji trener u 2012. godini je selektor judo  reprezentacije Branislav Crnogorac. 

 

Za najuspješniju ekipu u konkurenciji paraolimpijskih sportova izabrana je bh. reprezentacija u sjedećoj odbojci, koja je ove godine osvojila zlatnu medalju na Paraolimpijskim igrama u Londonu. 

 

U konkurenciji  najuspješnijih sportista  u mlađim starosnim kategorijama (juniori i  kadeti) nagrade su dobili Aleksandara Samardžić (judo) i Petar Zadro (judo). 

 

Nagradu za najboljeg sportistu iz porodice neolimpijskih  sportova dobio je karatista Nermin Potur. 

 

Specijana nagrada za životno djelo dodijeljena je  nekadašnjem proslavljenom bh. nogometašu i treneru Ivici Osimu. 

 

Specijalne nagrade u više kategorija još su dobili Mirza Teletović, najbolji strijelac košarkaške Eurolige u prošloj sezoni, zatim Salko Hasanefendić, Nogometni savez BiH, Husnija Kajmović, Dejana Sadžak, Edin Branković, Milanko Mučibabić i  Mehmedalija Bajrić. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije