OKBiH nagradio stipendijama veličanje ratnih zločinaca?!

Zašto šuti OKBiH?

OKBiH nagradio stipendijama veličanje ratnih zločinaca?!

Nakon katastrofe i niza skandala na Ljetnim olimpijskim igrama u Londonu, Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine se "ušutio", bez ijedne konferencije za medije ili bilo kakvog saopštenja.

Ipak, OKBiH se poturdio da ponovo bude u centru pažnje, kada je dodijelio olimpijske stipendije Nemanji Košarcu i Mladenu Plakaloviću, dvojici bh. olimpijaca koji se nisu proslavili rezultatima, već majicama sa likovima osuđenih i optuženih ratnih zločinaca.

U saopštenju OKBiH ovako se navodi:

"Olimpijski komitet Bosne i Hercegovine je aplicirao na Projekat Olimpijske solidarnosti MOK-a "Stipendije Sochi 2014".

Nakon detaljne analize, i konsultovanja sa internacionalnim federacijama, Olimpijska solidarnost je odlučila da dodijeli 10 stipendija našim sportistima, potencijalnim kandidatima za učešće na Olimpijskim igrama u Sochi-u 2012. godine koje će biti operativne od 01.11.2012.g. do početka Olimpijskih igara. Svaki stipendista će primati mjesečni iznos od 800 USD, kao i dodatnih 3000 USD jednokratno na ime troškova putovanja za kvalifikaciona takmičenja.

Ukupna svota novca koju je Olimpijski komitet BiH preko Olimpijske solidarnosti MOK-a obezbijedio stipendistima za Pripreme na OI Sochi 2014. iznosi 242.400,00 BAM.
 
Olimpijska stipendija će biti dodjeljena slijedećim sportistima:

1. Laikert Igor – alpsko skijanje
2. Novaković Žana – alpsko skijanje
3. Rudić Marko – alpsko skijanje
4. Karišik Tanja - biatlon i skijaško trčanje
5. Nemanja Košarac – biatlon
6. Beslić Haris – sankanje
7. Plakalović Mladen – skijaško trčanje
8. Lopatić Stefan – biatlon
9. Halilović Amira – alpsko skijanje
10. Biogradilić Faris – snowboarding

Olimpijski komitet BiH ovim putem apeluje na nadležna državna i Entitetska sportska ministarstva, kao i na saveze i lokalnu zajednicu da finansijski pomognu pripreme naših najboljih sportaša kako bi ostvarili što bolji rezultat i na dostojanstven način predstavljali Bosnu i Hercegovinu".

Eto tako Izet Rađo sa svojim potčinjenim "apeluje na nadležna ministarstva da pomognu naše najbolje sportiste"?! Dakle, da se novcem iz budžeta finansiraju mladići koji se šetaju uonaoklo sa majicama sa likovima ratnih zločinaca.

Predsjednik Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine Izet Rađo i potpredsjednici Siniša Kisić i Marijan Kvesić nakon svega što smo doživjeli u Londonu i sada sa Plakalovićem i Košarcom, jednostvno se moraju barem oglasiti, a moral bi pokazali kada bi kolektivno podnijeli ostavku na svoje funkcije u OKBiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.