Olimpijske igre: Od 15 sati danas bodrimo bh. sportiste

Nastupaju Tuka, Cerić i Čeprkalo

Olimpijske igre: Od 15 sati danas bodrimo bh. sportiste

Edmir Škorić

U Rio de Janeiru ostalo je još sedam bh. sportista na Olimpijskim igrama.

Tatjana Đekanović, Amina Kajtaz, Damir Džumhur i Mirza Bašić ispali su na početku Igara, no preostalih sedam naših sportista pokušat će nam donijeti prvu medalju.

Najviše nada se nekako polaže u Amela Tuku, našeg najboljeg atletičara od kojeg se očekuje neki novi dobar rezultat.

Tuka će već danas nastupati u prvoj kvalifikacionoj grupi za plasman u polufinale trke na 800 metara. U konkurenciji su mu neki sjajni atletičari poput Borisa Beriana iz SAD-a ili Slovenca Žana Rudolfa, a tu su i Ayanleh Souleiman iz Džibuta, Antoine Cakeme iz Burundija, Musa Hajdari s Kosova, Kleberson Davie iz Brazila i Kipchichir Abraham Rotich iz Bahreina.

U 15:10 sati po našem vremenu počinje trka u kojoj će Tuka tražiti polufinale. Po tri najbolja takmičara iz svake grupe izborit će polufinale, kao i dodatna tri takmičara s najboljim vremenom.

Naša džudistkinja Larisa Cerić nastupa od 16 sati u kategoriji 78+ kilograma i protivnica joj je Tunižanka Nihel Cheikh Rouhou, koja je među najboljim džudistkinjama na svijetu.

Naša predstavnica nije favorit, no obećala je da će napraviti sve da prođe dalje.

Debitanski nastup u Riju imat će mladi Banjalučanin Mihajlo Čeprkalo, koji će od 18:40 sati nastupati u disciplini 1.500 metara slobodnim stilom.

Naš takmičar će nastupiti u prvoj kvalifikacijskoj grupi, a konkurenciju mu čine Wesley Roberts (Cookov otok), Matt Hutchins (Novi Zeland), Oussama Mellouli (Tunis), Welson Sim (Malezija) i Felipe Tapia (Čile). Postoji ukupno šest kvalifikacijskih grupa u kojima je raspoređeno 46 takmičara. Prolaz u finale ostvarit će najboljih osam takmičara.

Sve u svemu, danas puno očekujemo i vjerujemo u prolaz naših sportista. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi