Novi sportovi stižu na Olimpijske igre, neki se i vraćaju nakon više od 100 godina
FOTO: EPA

Globalne sportske promjene

Novi sportovi stižu na Olimpijske igre, neki se i vraćaju nakon više od 100 godina

Haris Zilić

Olimpijska sportska porodica se širi, a MOO je donio odluku da svaki domaćin Olimpijskih igara uvrsti najviše četiri dodatna sporta koja žele gledati u svom gradu, no čini da će se i pored toga dosta granica pomjerati u sportu.

Već u Parizu nas očekuje nekolikko promjena u sportovima, a kao domaćini, organizatori u Parizu mogu izabrati četiri sporta koja žele da vide u svom gradu. Tako je Pariz odabrao surfanje, penjanje po stijenama, skateboarding i break dance koji će debitovati na Olimpijskim igrama.

Posljednje vijesti govore da je Los Angeles za Olimpijske igre 2028. godine predložio kriket, baseball i softball, lacrosse i Flat Football.

Kriket se već jednom igrao na Olimpijskim igrama, u Parizu 1900. godine, baseball i softball su bili na prošlim Igrama u Tokiju, dok je flat football kraća verzija američkog NFL-a i igra se pet na pet. Lacrosse je jedan period dio na Olimpijadi.

Igre u Brisbaneu 2032. godine bi mogle također imati presedan kada su u pitanju novi sportovi.

Već se razmišlja da se u Brisbaneu uvedu neke vodene discipline kao što je ronjenje na dah i daljinsko ronenje, a razmišlja se i o ribolovu kao olimpijskom sportu.

Oglasi

Dakle, break dance gledamo u Parizu 2024. godine, a u Los Angelesu 2028. godine navjerovatnije gledamo Flag football, softball, lacrosse, kriket dok bi na Olimpijskim igrama 2032. godine mogli gledati surfanje, bilijar i pikado i pomeuto ronjenje.

Šah također traži svoje mjesto, vidjet ćemo šta će se desiti po tom pitanju. Boćanje je dio mediteranskih igara, traže olimpijsku licencu, a tavla je također na čekanju kao i šah.

Pod upitnikom je i kick boks i njegov status u olimpijskoj porodici, dok se razmatra da se i neki sportovi izbace, ali o tome se još nije detaljno razgovaralo na sastancima MOO-a.

Nema sumnje da nas u globalnom sportu očekuju velike promjene.

Podsjetimo, Tokyo je prošle Igre napokon uveo karate, ali čini se da u narednih 12 godina nema interesa domaćina da uvrste klarate, ali pitat će se dosta i MOO.

Dakle, globalni sport će poprimiti jednu drugu dimenziju, a vjerovatno za neke sportove niste ni čuli, a kamoli znali pravila, a sada ćete biti u prilici pratiti u borbi za najveće medalje one olimpijske.

Broj sportista na Igrama u parizu i Los Angelesu ne smije premašiti cifru od 10.500, dok je za Brisbane 2032. još dosta toga otvoreno.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi