Olimpijski komitet BiH zabrinut organizacijom EYOF-a 2017

Olimpijski komitet BiH zabrinut organizacijom EYOF-a 2017

M. Šljivak

U decembru 2012. godine gradovi Sarajevo i Istočno Sarajevo dobili su organizaciju Evropskog olimpijskog festivala mladih (EYOF), kao najveće višesportske i olimpijske manifestacije u Evropi, a uz snažnu podršku OK BiH i prijateljskih olimpijskih komiteta iz okruženja i šire.

Pisanu podršku kandidaturi Gradova su dali i svi nivoi vlasti, od državnih preko entitetskih do lokalnih, uključujući i gradske skupštine gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo.

Olimpijski komitet BiH je nakon višemjesečnog insistiranja u proteklom periodu uspio održati sastanak sa predstavnicima gradova Sarajevo i Istočno Sarajevo predvođenih gradonačelnicima Ivom Komšićem i Nenadom Samardžijom.

Čelnici Olimpijskog komiteta BiH su jasno iskazali veliku zabrinutost neangažmanom i neizvršavanjem obaveza preuzetih potpisivanjem Ugovora između gradova domaćina EYOF-a 2017 i Evropskog olimpijskog komiteta.

Gradonačelnicima Sarajeva i Istočnog Sarajeva, kao najodgovornijim ljudima organizacije i koopredsjedavajućim organizacionog odbora EYOF 2017 jasno je ukazano na inertan odnos prema planiranju i obezbjeđivanju sredstva za EYOF u budžetima gradova, kantona, entiteta i države, kao i neizvjestan način obezbjeđenja novca u budućnosti.

Politička podrška svih nivoa vlasti nije rezultirala konkretnom finansijskom podrškom koji za 18 mjeseci nisu uplatili niti jednu marku na ime firme EYOF 2017.d.o.o.

Evaluaciona komisija Evropskog olimpijskog komiteta je u martu 2014.g. posjetila gradove domaćine EYOF 2017, te u svom izvještaju jasno ukazala na ozbiljnost i alarmantnost situacije kao potvrdu gore navedenog.

Želeći da sačuva međunarodni kredibilitet i autoritet svih učesnika u procesu dobijanja organizacije EYOF 2017 Olimpijski komitet BiH traži od gradonačelnika grada Sarajeva i Istočnog Sarajeva kao koopredsjedavajućih Organizacionog odbora EYOF 2017. da se iskreno, realno i odgovorno, hitno izjasne o statusu i stanju organizacije EYOF 2017, te da preduzmu neophodne aktivnosti bazirane na realnoj procjeni situacije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.