Orlando Duque: Čast mi je što sam ponovo u Mostaru

Legendarni Kolumbijac

Orlando Duque: Čast mi je što sam ponovo u Mostaru

E. Škorić

U Mostaru je jučer otvorena obnovljena skakaonica Duradžik, na kojoj su se godinama mladi skakači pripremali za skok sa Starog mosta. Svečanom otvaranju je prisustvovao i legendarni kolumbijski skakač Orlando Duque, veliki prijatelj Mostara i naše zemlje.

Skakaonicu je presijecanjem vrpce otvorio Lorens Listo, rekorder po broju pobjeda u skokovima sa Starog mosta i predsjednik Kluba skakača u vodu „Mostari“, koji stoji iza ovog projekta.

Otvaranju je prisustvovao i legendarni skakač Orlando Duque, čovjek koji je ostavio neizbrisiv trag u ovom sportu i veliki prijatelj Mostara.

„Lijepo je ponovo biti u Mostaru. Ovdje se uvijek dešava nešto vezano za skokove, sada je podignuta skakaonica za trening. Mislim da je ovo sjajna prilika, i čast mi je što sam ponovo u gradu povodom sporta koji volim“, izjavio je Kolumbijac, koji je u cliff divingu osvojio sve što se moglo osvojiti.

Duque je otvaranje uveličao skokom sa nove skakaonice, što su učinili i drugi skakači, među njima poznata sarajevska „lasta“ Dino Bajrić, te pobjednici skokova sa Starog mosta Vedad Bašić (lasta, 2020.) i Emel Tiro (noge, 2021.).

„Ova skakaonica je vrlo važna. Lokalnim skakačima zaista može koristiti, kako bi se mogli pripremati na manjim visinama. Tako mi radimo, tako treniramo, tako se pripremamo za takmičenja. Mislim da je ovo odličan način da se sport razvija, da se tradicija prenese na mlađe skakače, da razviju bolju tehniku i razumiju različite skakačke stilove. Zaista sam ponosan što su uspjeli napraviti ovakvu skakaonicu u Mostaru“, zadovoljan je Duque.

Oglasi

Skakaonica je godinama bila mjesto na kojem su mladi skakači trenirali. No, kako kažu u Klubu skakača u vodu „Mostari“, postojala je potreba za skakaonicom sa nivoima od 5, 10 i 15 metara, kako bi se skakači mogli postepeno pripremati za visinske skokove te za bezbjedan skok sa Starog mosta.

Navode da je dizajnirana da se svojim oblikom, bojom i simbolima uklopi u ambijent mostarskog Starog grada i kanjona Neretve. Osmišljena je kao demontažna, te je moguće njeno dodatno adaptiranje.

Obnovljena i prilagođena standardima za razvoj ovog sporta, skakaonica će služiti svim skakačicama i skakačima iz BiH i svijeta, s ciljem da se nastavi razvijati i gajiti tradicionalna lasta, te da se što više mladih vrati ovom sportu. Planiraju organizaciju takmičenja, radionica i škole skokova, kako bi se razvijao ovaj sport i očuvala više od četiri i po stoljeća duga tradicija, jedinstvena u svijetu.

Za podršku u realizaciji projekta, iz Kluba skakača u vodu „Mostari“ zahvalili su Gradskoj upravi Grada Mostara, Sportskom savezu Grada Mostara i partnerima iz Red Bulla.

Kažu da su u finalnim dogovorima za radionice tradicionalnih i figurativnih skokova za mlade skakače iz BiH i svijeta. Na tim radionicama bi svoje znanje i iskustvo mladima prenosili svjetski sportisti i legende skokova u vodu, kao što su Orlando Duque i Lorens Listo.

„Zamisao je da u budućnosti dođem i družim se sa lokalnim skakačima, ali i onima koji se bave cliff divingom, te da organizujemo radionicu na kojoj bih s njima podijelio svoje znanje“, kaže Orlando.

Nakon oproštaja od aktivnog takmičenja, Duque je sada sportski direktor Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, koje ove godine po sedmi put dolazi u našu zemlju. Svjetska cliff diving elita će 27. augusta na Starom mostu ponovo oduševljavati gledaoce svojim nevjerovatnim skokovima.

Možda baš zahvaljujući obnovljenoj skakaonici, Bosna i Hercegovina jednog dana u Red Bull Cliff Diving Svjetskom prvenstvu bude imala svoje predstavnike, koji će vještinu steći upravo na „Duradžiku“.

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi