Popovici slavio u Italiji nakon povrede koljena, novi trijumf nepobjedive Iffland

Red Bull Cliff Diving Svjetska serija

Popovici slavio u Italiji nakon povrede koljena, novi trijumf nepobjedive Iffland

Endin Čaušević

Rumun Constantin Popovici se vratio na sjajan način nakon povrede u Bostonu tako što je pobijedio na trećem ovosezonskom takmičenju Red Bull Cliff Diving Svjetske serije održanom u prelijepom Polignano a Mareu u Italiji, a u ženskoj konkurenciji je ponovo slavila fenomenalna Rhiannan Iffland pred 40.000 gledatelja.

Popovici je doživio neugodnu povredu koljena tokom druge ovogodišnje i ujedno jubilarne 100. stanice prvenstva, koja je održana u Bostonu prije tri sedmice. Povreda je izgledala ozbiljno, no Popovici se oporavio i stigao u Italiju, gdje je za samo 0,25 bodova nadmašio ovogodišnjeg iznenađujućeg lidera Svjetske serije, Amerikanca Jamesa Lichtensteina, u izuzetno uzbudljivoj završnici. Njima se na pobjedničkom postolju pridružio i Meksikanac Jonathan Paredes, koji je završio u top 3 prvi put u proteklih pet godina.

"Šta da kažem, sretan sam zbog povratka, što sam zdrav i što sam se oporavio od dvije frakture u koljenu. Također, zadovoljan sam zbog sjajnog nastupa. Ovo mi je veoma važno, jer sam u Bostonu izgubio mnogo bodova. Drugo mjesto je dobro za Jamesa, još uvijek je u vodstvu, no planiram ga stići uskoro", rekao je Popovici, kojem je posljednji skok u 4. rundi s platforme visoke 27 metara donio tijesnu, ali zasluženu pobjedu.

Sada Popovici zaostaje svega četiri boda za super konzistentnim Lichtensteinom u ukupnom poretku, a 29-godišnji Amerikanac se raduje bitkama koje ga čekaju.

"Moja dva cilja ove sezone su da budem zdrav i konzistentan. Dosad ispunjavam oba i nadam se da će ostati ovako. Utrka je tijesna i definitivno bilo ko od nas može pobijediti ove godine", rekao je Lichtenstein.

Oglasi

Britanac Aidan Heslop zaostaje dodatnih pet bodova u ukupnom poretku nakon četvrtog mjesta osvojenog u Italiji.

Svojim nastupom i šestim osvojenim mjestom na domaćem terenu, pažnju je privukao 20-godišnji Andrea Barnaba. On je nastupio zahvaljujući wildcardu, a dobio je i dodatni bod u Svjetskoj seriji za najbolji skok na takmičenju. Glavna sutkinja Anke Piper mu je dala čistu desetku.

U ženskoj konkurenciji je sedmostruka prvakinja Rhiannan Iffland zadržala svoj pobjednički niz u ovom "domu cliff divinga". Nakon trijumfa u Bostonu, Australka je pobijedila i u Italiji. Čak i za njene visoke standarde, osam pobjeda u osam posljednjih takmičenja na ovom mjestu je nevjerovatan uspjeh, kojim se ne može pohvaliti nijedan skakač na bilo kojoj lokaciji.

"Ovo je moja osma pobjeda ovdje, vezana sam za Polignano a Mare. Možda je to zbog sladoleda", našalila se Iffland nakon pobjede.

Oglasi

"Volim dolaziti ovdje zbog energije publike, koja nam je potrebna za skokove. Pritisak će me voditi naprijed, jedva čekam da vidim šta će se dogoditi", dodala je impresivna Australka.

Amerikanka Kaylea Arnett je dokazala da njena forma nije slučajnost te je nakon podijuma na debiju osvojila također drugo mjesto i u Polignano a Mareu zahvaljujući svojim skokovima s platforme visoke 21 metar. Fantastičan skok u drugoj rundi joj je donio dodatni bod u Svjetskoj seriji. Tridesetjednogodišnja Arnett je dobila pozivnice za sve preostale stanice u aktuelnoj sezoni pa se čini da će igrati veliku ulogu u uzbudljivoj borbi za titulu. Trenutno je treća u ukupnom poretku.

Kanađanka Molly Carlson, koja je pobijedila u Atini na otvaranju sezone, u Italiji je bila treća i nastavlja vršiti pritisak na Iffland u ukupnom poretku.

S jednim skokom direktno s privatnog balkona te tri skoka s postavljenih platformi, prelijepi Polignano a Mare tokom trodnevnog takmičenja još jednom testirao vještine i talent najboljih skakača svijeta.

Sve njih sada čeka zaslužen odmor u trajanju od tri sedmice, prije nego se ponovo okupe zbog novog izazova. Polako se bliži polovina sezone, a Red Bull Cliff Diving Svjetska serija putuje u Sjevernu Irsku.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi