Red Bull Air Race: Martin Šonka pobjednik u Rusiji

Druga vezana pobjeda

Red Bull Air Race: Martin Šonka pobjednik u Rusiji

E. Čaušević

U ruskom Kazanju je proteklog vikenda održana peta utrka Red Bull Air Race Svjetskog prvenstva 2018, na kojoj je češki pilot Martin Šonka ostvario drugu vezanu pobjedu i zaoštrio borbu za titulu.

Savršeno vrijeme i 128.000 gledalaca dočekali su najbolje svjetske pilote u sportskoj prijestonici Rusije, Kazanju, na petoj stanici Red Bull Air Race sezone 2018. U utrci održanoj ispred Kazanjskog kremlja, dijela UNESCO Svjetske baštine, Čeh Martin Šonka je upisao drugu uzastopnu pobjedu, Amerikanac Michael Goulian je bio drugi, a njegov zemljak Kirby Chambliss treći.

Prošlogodišnji viceprvak Šonka u Kazanj je stigao na krilima svoje prve ovosezonske pobjede u Budimpešti. Ispočetka se mučio i u subotnjim kvalifikacijama bio tek 12. od 14 pilota, ali na utrci u nedjelju bio je u najboljem izdanju, te u prva dva kruga zabilježio najbolja vremena.

U finalu je pritisak bio veliki, jer su Chambliss, Goulian i Španac Juan Velarde letjeli ispod 53 sekunde. Ipak, Šonka je stazu nad rijekom Kazanjkom uspio preći za 52,123 sekunde (svega 0,115 sekundi brže od Gouliana), čime je ostvario drugu vezanu pobjedu i popeo se na drugo mjesto ukupnog poretka.

„Ovo je definitivno bila jedna od najtežih utrka za nas ikad, jer smo imali problema sa svime. Ništa nam nije išlo, tako da je bio potreban veliki timski napor da uspijemo danas. Sav trud koji stoji iza ovog rezultata čini ga još većim“, izjavio je Šonka.

Dan nije bio tako sjajan za branitelja titule, Japanca Yoshihida Muroyu, i čovjeka koji je u Kazanj stigao kao lider prvenstva, Australca Matta Halla. Obojica su zbog kaznenih bodova takmičenje završili u drugom krugu.

Rezultat iz Rusije vratio je Gouliana (koji je sa četiri pobjednička postolja najkonzisteniji ove sezone) natrag na vrh ukupnog poretka sa 55 bodova, dok Šonka i Hall dijele drugo mjesto sa po 49 bodova. Francuz Mika Brageot i aktuelni prvak Muroya uspjeli su zadržati četvrtu i petu poziciju, ali je bodovni zaostatak za vodećim trojcem sada već prilično veliki.

Sljedeća destinacija najboljih svjetskih pilota je Wiener Neustadt, gdje će biti održana posljednja trka na evropskom tlu prije nego se Svjetsko prvenstvo preseli u SAD na završne dvije stanice sezone.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi