Rumunjski heroj i ljubav prema Mostaru
FOTO: EPA

Red Bull Cliff Diving

Rumunjski heroj i ljubav prema Mostaru

Haris Zilić

Svjetska Red Bull Cliff Diving serija stiže u Mostar. U subotu 9. septembra na rasporedu je šesta od sedam stanica ove sezone.

Prošle godine u Mostaru je slavio 34-godišnji Constatnin Popovici, momak koj je 2019. godine stigao na krov Red Bull Cliff Divinga kada je postao prvi takmičar iz Rumunije koji je pobijedio na Red Bull Cliff Divingu.

Popovici je rođen u Bukureštu 2. otobra 1988. godine, a još kao dječak pokazao je ljubav prema skokovima u vodu.

Sve je počelo sa malih platformi, a 2008. godine nastupao je i na Olimpijskim igrama u Pekingu na platformi od 10 metara kada je zauzeo 23. mjesto.

Kako je skupljao iskustvo i znanje, tako je Popovici podizao letvicu skokova, a danas je jedan od najboljih skakača sa najviše platforme od 27 metara, upravo onakve kakva je u Red Bull Cliff Divingu.

Pored sjajnih rezultata u Red Bull serijama Popovici ima i zapaženih rezultata na svjetskim i evropskim prvenstvima u disciplini skokova u vodu.

Oglasi

Tako je recimo na posljednjem prvenstvu svijeta koje je ove godine održano u japanskoj Fukuoki osvojio zaltnu medalju, a prošle godine na platofrmi od 27 metara osvojio je evropsko zlato na prvenstvu Evrope u Rimu, ima i bronzu sa Svjetskog prvenstva u Abu Dhabiju 2021. godine.

Pojavljivao se i na FINA Grand Prix takmičenja na platformi od 10 metara gdje je 2008. i 2019. godine osvajao bronzane medalje.

U trenutnom poretku red Bull Cliff Diving serije je drugoplasirani i dvije stanice do kraja bori se za novu titulu sa Britancem Aidanom Heslopom koji je lider, a prijete još James Lichtenstein iz SAD-a i legendarni Gary Hunt iz Velike Britanije.

Upravo zbog trenutne borbe Mostar je posebna stanica za Popovicija. Voli skakati sa Starog Mosta, a u Mostaru ima priliku da preokrene sezonu u svoju korist.

Za Popovicija često kažu da je rumunjski heroj zbog svojih skokova i disciplina kojima se bavi, ali i činjenice da je u samom svjetskom vrhu.

Nekoliko godina unazad bio je među najbljim sportistima Rumunije. Iako ima 34 godine o povlačenju još ne razmišlja i vjerujemo da ima još dosta toga pokazati na svjetskoj Cliff Diving sceni.

Možda već za vikend u Mostaru pokaže još jednom svoj kvalitet, a između Constantina i Mostara je sigurno posebna ljubav.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi