Jack Shanahan trijumfovao u divljoj četvrtoj rundi drifting prvenstva

Svijet drifta

Jack Shanahan trijumfovao u divljoj četvrtoj rundi drifting prvenstva

E. Čaušević

Irac, Jack Shanahan izborio se sa ekstremnim vremenskim uslovima i cijelim nizom talentovanik konkurenata, te izašao kao pobjednik 4. runde Drift Masters Europskog prvenstva (DMEC) na stazi Bikernieku u Rigi, Latvija.

S vremenskim prilikama koje su uzrokovale pometnju tokom vikenda, vozači su bili prisiljeni natjecati se po neprestanoj kiši i nositi se s izuzetno teškim uslovima vožnje, zbog čega je bilo gotovo nemoguće zadržati kontrolu automobilima.

Opis nije dostupan.

Unatoč izazovima, Red Bull vozač, Shanahan uspio je prebroditi oluju pa je pobjedama nad Felixom Lindvallom, Marcom Zakourilom, svojim bratom Conorom Shanahanom i Juhom Rintanenom stigao do finala. U uzbudljivoj završnici u kojoj su gledatelji bili na rubu sjedišta, stariji brat Shanahan uspio je svladati sve prepreke i osigurati pobjedu nad latvijskom nadom Nikolasom “Nik Nak” Bertansom.

Finski vozač Rintanen zauzeo je posljednje mjesto na postolju, a Irac Duane McKeever završio je četvrti nakon što je pretrpio kvar na mjenjaču u borbi za Top 8 i nije se mogao natjecati ni u jednoj od svojih Top 4 borbi za play-off. To nije bio jedini dramatičan trenutak vikenda jer je branitelj naslova Piotr Wiecek izbačen u Top 32 fazi od strane lokalnog vozača Bertansa u nevjerojatnom preokretu, zbog čega će mu biti dosta teško zadržati naslov. Bivši prvak Adam Zalewski također je pao u fazi Top 32 nakon poraza od McKeevera, dok je finski vozač Lauri Heinonen, koji je ovog vikenda došao na drugo mjesto u ukupnom poretku, pao u fazi Top 8.

Opis nije dostupan.

Sezona 2023 Drift Masters Europskog prvenstva sada se seli u Njemačku na 5. krug koji će se održati od 17. do 19. augusta, prije velikog finala u Poljskoj 15. do 16. septembra.

Opis nije dostupan.

Trenutni poredak vozača Europskog prvenstva u driftu 2023. (nakon četiri od šest rundi):

1. Jack Shanahan 296 bodova
2. Conor Shanahan 265 bodova
3. Juha Rintanen 260 bodova
4. Lauri Heinonen 251 bodova
5. Duane McKeever 245 bodova

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi