Preda i Carlson vodeći nakon prvog dana cliff divinga u Mostaru
FOTO: Red Bull/Sulejman Omerbasic

Red Bull Cliff Diving

Preda i Carlson vodeći nakon prvog dana cliff divinga u Mostaru

Haris Zilić

Prvom serijom skokova sa Starog mosta započelo je takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2023 u Mostaru, a nakon prvog dana vodeće pozicije zauzimaju Kanađanka Molly Carlson i Rumun Catalin Preda.

Peta, pretposljednja stanica ove sezone mogla bi biti odlučujuća u borbi za šampionske titule, a najbolji svjetski skakači i skakačice danas su krenuli u lov na prestižnu pobjedu na Starom mostu.

Takmičari su danas skakali direktno sa kamenog luka mosta, čime su odali počast višestoljetnoj tradiciji skokova u gradu na Neretvi.

Vodeća nakon prve serije u konkurenciji žena je Kanađanka Molly Carlson, koja je za dvostruki salto sa dva vijka zgrčeno od sudija nagrađena sa 68,90 bodova. Prate je Njemica Iris Schmidbauer na drugom i Amerikanka Meili Carpenter na trećem mjestu.

Kod muškaraca, vodeća pozicija pripala je Rumunu Catalinu Predi, koji je za leteći salto povratno u položaju pregiba dobio 67,60 bodova. Drugo mjesto s jednakim brojem bodova (66,30) dijele nezavisni takmičar Nikita Fedotov i Ukrajinac Oleksiy Prygorov, dok je četvrti Britanac Aidan Heslop.

Naravno, trenutni poredak se lako može promijeniti jer u iduća dva dana tek slijede oni najzahtjevniji (i najatraktivniji) skokovi, te nema sumnje da nas očekuje uzbudljivo i napeto takmičenje na osmom gostovanju prvenstva u našoj zemlji.

Takmičenje se nastavlja u petak 8. septembra, drugom serijom skokova sa platformi koje će tokom noći biti postavljene na mostu. Žene će skakati s visine od 21, a muškarci sa 27 metara.

Veliko finale na rasporedu je u subotu 9. septembra, s početkom u 14 sati. Direktan prenos finala moći će se gledati na Red Bull TV i Hayat TV, te putem Facebook i YouTube stranica prvenstva. Prenos počinje u 15:30.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi