Pogledajte fenomenalnu fuziju hip-hopa i klasične muzike u režiji Metro Boomina
FOTO: Red Bull

Red Bull Symphonic

Pogledajte fenomenalnu fuziju hip-hopa i klasične muzike u režiji Metro Boomina

Haris Zilić

Slavni američki producent, DJ i osvajač Grammyja, Metro Boomin, održao je nevjerovatan nastup u rasprodanoj dvorani Dolby Theatre u Los Angelesu, gdje je priredio 90-minutni spektakl za sve prisutne.

Slavni Metro Boomin je udružio snage s orkestrom od 43 člana kako bi na poseban način prikazao svoju kultnu saradnju s umjetnicima kao što su Future, Travis Scott i drugi. Ova izvrsna fuzija hip-hopa i klasične muzike na Red Bull Symphonicu zaista je prevazišla muzičke granice te je ponudila publici nešto sasvim novo.

Nastup je bio u potpunosti rasprodan, no sada je cijeli koncert dostupan ekskluzivno putem YouTube kanala Red Bull 1520. Na taj način ljubitelji muzike širom svijeta imaju priliku da iskuse magiju ovog revolucionarnog nastupa.

Dvorana Dolby Theatre je poznata po održavanju brojnih prestižnih događaja poput dodjele Oscara, a ovog puta je fenomenalni producent, DJ i umjetnik Metro Boomin bio glavni na pozornici i pozicioniran na podijum visine 4,6 metara od tla.

Američki dirigent Anthony Parnther, koji je bio na čelu simfonijskih orkestara širom svijeta i koji je snimao s umjetnicima poput Rihanne, predvodio je orkestar od 43 člana u izvođenju singla "Metro Spider" s Metro Boominovog albuma iz 2022. godine pod nazivom "Heroes & Villains". Bio je to samo početak izuzetnog muzičkog nastupa koji je uključivao 29 numera iz bogatog kataloga produkcije slavnog DJ-a i producenta.

Odjeven u elegantni crni smoking i tamne nijanse, Metro Boomin je preuzeo ulogu maestra i "hype mana" te je vodio publiku kroz svoj muzički narativ. Njegova ogromna energija dodala je naelektrisanu dimenziju izvedbi spajajući tradicionalnu eleganciju klasične muzike s gromoglasnim intenzitetom njegovih zvučnih pejzaža.

Oglasi

Jedna od definirajućih karakteristika muzike Metro Boomina, koja ju je učinila posebno pogodnom za orkestarsku obradu, zapravo je njegova česta inkorporacija gudačkih i limenih zvukova u kompozicije. To je posebno istaknuto tokom izvođenja pjesme "Am I Dreaming", koju je komponovao za blockbuster film "Spider-Man: Across the Spider-Verse" (2023). Orkestar, a posebno violinisti, dodali su dubinu i teksturu njegovoj slojevitoj kompoziciji podižući je na nove visine.

Izvedba pjesme "Am I Dreaming" je također označila i predstavljanje prve gošće, a to je bila pjevačica Roisee. Njeno emotivno i snažno izvođenje refrena pjesme sa stihovima "I'm still fighting" (još se borim) idealno se uskladilo s izvedbom orkestra stvarajući zadivljujuću i dramatičnu atmosferu.

Još jedan vrhunac večeri bila je izvedba pjesme "Calling", koja je također dio soundtracka filma "Spider-Man", uz gostovanje repera Swae Leeja i NAV-a. Njih dvojica su dali drugu dimenziju showu te su omogućili trenutak mira usred energične izvedbe.

Nastup je dobio neočekivani preokret kada je na pozornicu izašao hor od 15 članova, koji je započeo pjesmu "Father Stretch My Hands Pt. 1" slavnog repera Kanyea Westa, a potom se pridružio i John Legend, dugogodišnji Westov saradnik. Prelazak na pjesmu "On Time" donio je ugodne Legendove stihove, nakon čega je uslijedio nastup operske pjevačice Alexys Tiscareno, čiji su visoki vokali predstavili pjesmu "Superhero" i označili vrhunac još jednog izbora s albuma "Heroes & Villains".

Iako je novija muzika Metro Boomina bila u centru pažnje, nastupom je odana počast i njegovom ranijem radu. Publika je pjevala uz hit "Mamacita" Travisa Scotta iz 2014. godine, koji je praćen orkestrom.

Oglasi

Tokom cijelog događaja su vizuelni efekti, uključujući olujne oblake i munje, dodatno poboljšavali cjelokupno iskustvo. Ovi vizuali su dodali dodatni intenzitet pjesmama kao što su "Skyfall" i "Trance" Travisa Scotta stvarajući očaravajuću atmosferu.

Anthony Parnther i njegovi muzičari pokazali su izuzetan talent spajanjem muzike Metro Boomina s dinamičnom energijom koja se rijetko povezuje s orkestralnim nastupima, poput živahnog izvođenja pjesme "No Complaints" i transformacije pjesme "3500" Travisa Scotta, Futurea i 2 Chainza.

Kako se nastup bližio svom zenitu s pjesmom "Mask Off", Metro Boomin se zahvalio publici ističući njenu ulogu u oblikovanju utjecaja muzike.

Red Bull Symphonic je ponovo podigao Metro Boominovu muziku na nove visine, a rezultati su bili inovativni i dramatični te slave fuziju hip-hopa i klasične muzike reafirmišući moć muzike koja ujedinjuje različite žanrove i publiku.

Cijeli performance može se pogledati ovdje: Metro Boomin - Red Bull Symphonic - YouTube.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi