Srušena četiri svjetska rekorda u jednom danu

U samo dva srušeno sedam svjetskih rekorda

Srušena četiri svjetska rekorda u jednom danu

Drugog dana Svjetskog prvenstva u plivanju u 25-metarskim bazenima, koje se održava u katarskoj Dohi, srušena su četiri svjetska rekorda.

Krenulo je od štafete Rusije na 4x50 mješovito u kvalifikacijama. Donetc, Geibel, Popkov i Sedov su popravili rekord štafete Italije za 87 stotinki sa 1:32.78. Međutim, njihov rekord nije dugo trajao. Brazilci su briljirali u finalu te nadmašili jutarnji rezultat Rusa za čak 2.27 sekundi (1:30,51). Brazilsku štafetu predvodio je Cesar Cielo Filho, a plivali su još Guilherme Guido, Felipe Franca Silva i Nicholas Santos. Brže od rekorda plivali su i srebrni Francuzi (1:31.25) te trećeplasirani
Amerikanci (1:31.83).

Rušenje svjetskih rekorda nastavio je i južnoafrički plivač Chad Le Clos, koji je postavio novo najbolje vrijeme na 100 leptir. Le Clos je 100 leptir preplivao za 48.44 sekunde te tako za četiri stotinke poboljšao dosadašnji rekord koji je iz 2009. držao Rus Korotyshkin iz Berlina 2009. godine. Srebro je pripalo Amerikancu Tomu Shieldsu (48.99), a bronca Australcu Tommasu D'Orsogni (49.60).

Za jedan od četiri rekorda pobrinula se i Mađarica Katinka Hosszu, koja je postavila novi svjetski rekord
na 100 leđno (55.03). Hosszu je u finalu popravila rekord Japanke Shiho Sakai iz Berlina 2009. za 20 stotinki. Hosszu je u finalu slavila ispred Australke Emily Seebohm (55.31) i Ukrajinke Darine Zevine (55.54).

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.