Šta nam je ostalo od Olimpijade? Ništa...

Nekad bilo, sad se spominjalo

Šta nam je ostalo od Olimpijade? Ništa...

U ovo doba prije 28 godina Sarajevo je bilo centar svijeta, a najbolji zimski sportisti pohodili su glavni grad Bosne i Hercegovine.

Organizacija Zimskih olimpijskih igara 1984. godine bez sumnje je najveći sportski događaj svih vremena na ovim prostorima i jedna od najljepših uspomena koju ovaj grad i država nose sa sobom. Međutim, od uspomena nema mnogo koristi...

Danas, 28 godina poslije, Sarajevo i Bosna i Hercegovine su svjetlosnim miljama daleko od olimpijskog grada i olimpijske države. Trebević, Igman, Bjelašnica i Jahorina nemaju niti jednog značajnijeg takmičenja, olimpijske staze i objekti i dalje su porušeni, Bosna i Hercegovine praktično da i nema zimskih sportova.

Kako treba raditi najbolje su nam pokazale zapadne komšije. Hrvatska danas ima utrke svjetskog kupa na Sljemenu, ima sjajne skijaše i priznata je velesila u skijaškim okvirima. Sljeme je, sa svojih samo 1035 metara nadmorske visine, izraslo u pravi skijaški i turistički centar, a tamošnja staza svake godine ugošćuje najbolje svjetske skijaše i skijašice.

Na olimpijske planine oko Sarajeva najbolji skijaši i skijašice nikada ne dolaze, sem ako se ne održava obilježavanje neke godišnjice.

Bjelašnica i Igman danas uglavnom služe za izgradnju vikendica lokalnih moćnika, olimpijske staze su tu za rekreativno skijanje, koje se masno naplaćuje, a BiH nema niti jednog priznatog skijaša, bilo u aplskim ili nordijskim disciplinama.

Nećemo prihvatiti hvalospjeve čelnika Olimpijskog komiteta Bosne i Hercegovine koji nas pokušavaju ubijediti kako je osvajanje 70. ili 80. mjesto zapravo uspjeh.

Međunarodna hokejaška federacija nedavno je objavila listu reprezentaciaj u ovom sportu za 2011. godinu. Bosna i Hercegovina se nalazi na toj listi na ubjedljivo posljednjem mjestu, iza Ujedinjenih Arapskih Emirata, Mongolije i Sjeverne Koreje, hokejaških velesila. Još tužnije zvuči podatak kako su bh. hokejaši prijavljeni za Zimsku olimpijadu u Sočiju, ali je Međunarodni olimpijski komitet to odbio, pozvavši se na rang listu.

Ukratko rečeno, zimski sportovi u Bosni i Hercegovini žive isključivo na amaterskom nivou, iako imamo ama baš sve prirodne resurse da ih razvijamo.

Vratimo se na početak teksta i obilježavanje godišnjice Olimpijade u Sarajevu. Svake godine se sjedne, u svečanoj atmosferi i naglaba kako je to nekada bilo. Kad se treba slikati ili dati izjavu medijima povodom ZOI '84. svi su tu, raspoloženi i nasmijani. Međutim, kada treba pokrenuti stvari da Bosna i Hercegovine možda nekad dobije neku utrku svjetskog kupa ili da se uloži u stvaranje skijaša, hokejaša ili klizača, onda svi mudro šute.

Vučko je ovih dana ponovo aktuelan, a oni nešto stariji prepričavaće nešto mlađima kako je to nekad bilo. Nekad bilo, sad se spominjalo. I to je to.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najčitanije iz kategorije