Šta Red Bull Cliff Diving u Mostaru čini jedinstvenim?

Unikatna lokacija

Šta Red Bull Cliff Diving u Mostaru čini jedinstvenim?

Edmir Škorić

Stari most će ove sedmice po osmi put biti pozornica takmičenja Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva. Mostar je stekao status istinskog „klasika“ prvenstva, zahvaljujući nizu zanimljivih karakteristika koje ga izdvajaju od ostalih lokacija.

Peta, pretposljednja stanica sezone donosi novi susret najboljih svjetskih skakača i skakačica sa mostarskom publikom. Za mnoge skakače ovo je omiljena stanica, za što postoji više razloga.

Impresivnu ljepotu same lokacije nije potrebno posebno naglašavati, jer je Stari most jedna od najprepoznatljivijih znamenitosti cijele Bosne i Hercegovine. To je jedina lokacija ove sezone - i jedna od rijetkih uopšte - koja se nalazi na UNESCO-ovom popisu Svjetske kulturne baštine.

Veoma bitan je i prestiž pobjede na Starom mostu, jer je riječ o mjestu sa najdužom tradicijom skokova u vodu, dugom čak četiri i po stoljeća. Trijumf na Neretvi znači ulazak u odabrano društvo.

Još jedna posebnost ove stanice jeste to što se skače sa mosta. Mostovi su jako rijetko bili pozornice Red Bull Cliff Diving takmičenja, a ove je godine most u gradu na Neretvi jedini u kalendaru.

Oglasi

Skokovi s mosta sa sobom nose specifične izazove, a najveći je svakako nedostatak referentne tačke, jer skakače ispod luka mosta dočekuje prazan prostor te se jako teško mogu orijentisati.

Pored toga, takmičari skokove završavaju u hladnoj i brzoj vodi Neretve, čija riječna struja znatno otežava doskok, koji je jedan od najvažnijih elemenata u sudijskom bodovanju.

Naravno, ne smije se zaboraviti ni vatrena mostarska publika, koja skokove odlično poznaje i voli. Malo gdje skakači nastupaju pred gledaocima koji već decenijama prate takmičenja u skokovima.

Zbog svih ovih faktora takmičenje u Mostaru je nepredvidivo i obiluje iznenađenjima. To se očituje i u broju takmičara koji su uspjeli zauzeti mjesta među troje prvoplasiranih: na sedam takmičenja do sada, čak 19 različitih takmičara se penjalo na pobjedničko postolje - 10 u muškoj i devet u ženskoj kategoriji.

Po tri pobjede na Starom mostu imaju veliki Gary Hunt i nezaustavljiva Rhiannan Iffland. Ipak, ni njima nije bilo lako to postići: Hunt je uspio tek u trećem pokušaju, dok je Iffland na trijumf u Mostaru čekala čak četiri godine.

Ove godine nastupit će 12 muškaraca i 12 žena (po osam iz stalne skakačke postave, te po četvoro sa pozivnicom). Prvu seriju skokova u četvrtak izvest će direktno sa kamenog luka mosta, dok će u petak i subotu skakati sa platformi visokih 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene).

Direktan prenos velikog finala u subotu moći će se gledati na Red Bull TV i Hayat TV, te putem Facebook i YouTube stranica prvenstva. Prenos počinje u 15:30.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi