Australka slavila ispred Ledecky i postavila novi svjetski rekord

SP u plivanju

Australka slavila ispred Ledecky i postavila novi svjetski rekord

Edmir Škorić

Australka Ariarne Titmus oborila je svjetski rekord i pobijedila tinejdžersku senzaciju Summer McIntosh osvojivši zlato u ženskoj utrci na 400 metara slobodno u vremenu 3:55.38.

Titmus je preuzela vodstvo nakon 100 metara utrke i od tada je dominirala, da bi na kraju postavila novi svjetski rekord.

Ona je nadmašila rezultat koji je ranije ove godine postavila 16-godišnja plivačka senzacija Summer McIntosh i završila 3,35 sekundi ispred osvajačice srebrne medalje Katie Ledecky iz Sjedinjenih Država. Novozelanđanka Erika Fairweather nadmašila je McIntosh i osvojila broncu.

Prvi naslov svjetskog prvaka u Japanu osvojio je Samuel Short na 400 m slobodno. 19-godišnji Australac nadmašio je olimpijskog pobjednika Ahmeda Hafnaouija iz Tunisa u posljednjoj stazi. Bronca je bila rezervisana za Nijemca Lukasa Märtensa (3.42,20).

Svoj nastup ranije je imala i najbolja bh. plivačica Lana Pudar, koja nažalost nije uspjela da se plasira u finale u disciplini 100 metara delfin.

Ona je polufinale okončala na ukupno 10. mjestu s vremenom 57.34. Malo je nedostajalo da se Mostarka nađe u finalu, ali ipak nije uspjela.

U srijedu su kvalifikacije za 200 metara delfin, gdje će Lana, nadamo se, imati malo više sreće i gdje će uspjeti da se plasira u finale.

Prije nekoliko sedmica je briljirala na Evropskom juniorskom prvenstvu u Beogradu gdje je osvojila tri zlatne medalje, pa se s pravom nadamo da će i u Japanu u seniorskoj konkurenciji biti novih odličja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti