Tom ili Matt: Svijet čeka novog Super Bowl šampiona!

Falconsi protiv Patriotsa u 51. Super Bowlu

Tom ili Matt: Svijet čeka novog Super Bowl šampiona!

S. Bošković

Večeras će pola sata nakon ponoći započeti 51. Super Bowl, a u finalu američkog fudbala, koje će se odigrati u Houstonu, snage će odmjeriti New England Patriotsi i Atlanta Falconsi. 

U najvećoj utakmici godine preko Atlantskog okeana susrest će se prvak AFC-a i drugi tim NFC-a.

Atlanta Falconsi u finale ulaze puni samopouzdanja, s obzirom na to da su regularnu sezonu završili kao ekipa koja ima najbolji napad lige. Ipak, nakon prvih 16 utakmica postavljalo se pitanja da li quarterback Falconsa Matt Ryan može nastaviti nositi ekipu do finala i Super Bowla. 

Ryan je do ove sezone pet puta igrao u play-offu i imao omjer od jedne pobjede i četiri poraza. Navijači Atlante nisu potpuno vjerovali u svog quarterbacka, ali ih je on uveo u finale. U dvije play-off utakmice Falconsi su postigli čak 80 poena (36:20 protiv, Seattle Seahawksa, 44:21 protiv Green Bay Packersa). 

Matt Ryan je te dvije utakmice odigrao kao u transu. Bacio je ukupno 730 jardi, a postotak tačnih dodavanja bio je 70,7%. Od toga je sedam dodavanja bilo za touchdown, a nije bacio niti jednu presječenu loptu. Odlično je igrao u tandemu s hvatačem Juliom Jonesom koji je uhvatio 15 lopti za 247 jardi i tri touchdowna. A sad je na Ryanu da svom timu donese prvi Super Bowl naslov u historiji. 

Falconsi su samo jednom igrali u finalu NFL-a i to već davne 1999. godine gdje su izgubili od Denver Bronconsa rezultatom 34:19. 


Matt Ryan, quarterback Atalanta Falconsa

S druge strane, teško je reći nešto što već nije rečeno o sjajnim New England Patriotsima koji su šest puta u nizu igrali u konferencijskom finalu, a ovo je Patriotsima sedmi Super Bowl u eri Billa Belichicka i Toma Bradyja.

Prije gotovo sedamnaest godina Bill Belichick je kao 199. picka na drafta izabrao Toma Bradyja i od tad su Patriotsi šest puta igrali u Super Bowlu, a četiri puta izlazili kao pobjednici. 

Čini se da quarterback Patriotsa Tom Brady uopšte ne stari. U regularnom dijelu sezone Brady je oborio rekord u omjeru touchdowna i presječenih lopti, a večeras u svom sedmom finalu NFL-a traži peti naslov. 

Tim Billa Belichicka je regularni dio sezone završio s omjerom od 14 pobjeda i dva poraza, a ujedno su Patriotsi imali i najbolju odbranu lige. Po meču su primali 15.6 poena, a u play-offu su u dvije utakmice primili ukupno 33 poena. Brady i suigrači su u polufinalu konferencije dobili Houston Texanse rezultatom 34:16, a u konferencijkom finalu razbili Pittsburgh Steelerse rezultatom 36:17. 

Brady će večeras najviše gledati prema Juliju Edelmanu, koji je u play-offu uhvatio šesnaest lopti za 255 jardi, te za jedan touchdown. 

Pitanje koje se postavlja je to da li čvrsta odbrana Patriotsa može zaustaviti atomski napad Atlanta Falconsa, koji izgleda nezaustavljivo. 

Historija kaže da u Super Bowlu slavi ekipa koja ima bolju odbranu, ali to sve pada u vodu kad utakmica počne i jedan pas može donijeti ili odnijeti titulu. 

Odgovore na pitanja da li će Ryan donijeti prvi Super Bowl Falconsima ili će Brady staviti peti prsten na svoju desnu ruku saznat ćemo večeras na NRG stadionu u Houstonu, pola sata nakon ponoći. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi