U Bilbau proglašeni prvaci, završena sezona 2019

Red Bull Cliff Diving

U Bilbau proglašeni prvaci, završena sezona 2019

E. Škorić

Ovog vikenda u Bilbau je održano završno takmičenje Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva 2019, na kojem su za prvaka i prvakinju krunisani Gary Hunt i Rhiannan Iffland. Njih dvoje su odbranu titula proslavili novim pobjedama u španskom gradu.

Mada su Englez Hunt i Australka Iffland titule već osigurali na Starom mostu u Mostaru prije tri sedmice, oboje su željeli da uspješnu sezonu zaokruže pobjedama na posljednjem takmičenju sezone. To im je i pošlo za rukom, te su na mostu La Salve u Bilbau trijumfovali pred 27.000 gledalaca okupljenih uz rijeku Nervion, nakon čega su podigli i trofeje Kralja Kahekilija namijenjene ukupnim pobjednicima sezone.

Hunta su na takmičenju u Bilbau slijedili Meksikanac Jonathan Paredes na drugom i velika mlada nada cliff divinga, 17-godišnji Britanac Aidan Heslop, na trećem mjestu. U ukupnom poretku iza prvoplasiranog Hunta je Paredes kao viceprvak, dok je treći Amerikanac Andy Jones.

„Mnogo mi znači to što sam sezonu završio pobjedom. Nisam želio godinu ostaviti nedorečenom. Osjećaj je odličan, ovdje su bili zaista najbolji skakači na svijetu - i legendarni Orlando Duque, naravno. Zaista sam sretan. Želim pomjerati granice i raditi stvari koje niko ranije nije“, izjavio je Hunt.

Kod žena, iza prvoplasirane Iffland drugu poziciju u Bilbau je zauzela Kanađanka Lysanne Richard, dok je treća bila Britanka Jessica Macaulay. U ukupnom poretku prvenstva, među tri najbolje uz Iffland su završile iste skakačice, samo obrnutim redoslijedom: Macaulay je druga, a Richard treća.

„Još uvijek ne mogu da vjerujem. Ova godina je za mene bila nevjerovatna i samo želim zadržati ovaj nivo samopouzdanja. Želim da nastavim uživati u ovom sportu kao što sam uživala ove sezone. Znala sam da danas moram dobro skočiti, i zaista sam željela bodove i čistu pobjedu. Tu su bili moji prijatelji iz Velike Britanije, kao i moj dečko. Bilo je zaista lijepo“, rekla je Iffland nakon pobjede.

Huntu je ovo čak osma, a Iffland četvrta titula, a njoj je ove godine uspjelo i nešto što nije nijednom skakaču ili skakačici u historiji prvenstva: kompletirala je 'savršenu sezonu', odnosno pobijedila na svih sedam stanica ove godine.

Ova godina je bila prepuna rekorda, a jedan od najvažnijih je pao na Starom mostu: u gradu na Neretvi dodijeljeno je čak 13 desetki, što je rekord za najveći broj najviših ocjena na jednom takmičenju.

Takmičenje u Bilbau obilježio je i oproštaj Orlanda Duquea. Legendarni Kolumbijac se nakon skoro tri decenije duge raskošne karijere i 13 različitih svjetskih titula povukao iz takmičenja, ispraćen ovacijama publike ispod mosta La Salve.

Ova, 11. sezona Red Bull Cliff Divinga donijela je tri nove lokacije (Filipine, Dublin i Bejrut), 'savršenu sezonu' Rhiannan Iffland, dva savršena skoka za desetke od svih pet sudija (Hunt u Bejrutu i Constantin Popovici u Mostaru), te niz drugih rekorda, na takmičenjima koja su okupila desetine hiljada ljubitelja skokova i donijela mnogo uzbuđenja i fantastičnih skokova s visine od 27 (muškarci) odnosno 21 metar visine (žene).

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi