U Italiji završena Red Bull Cliff Diving sezona, Hunt i Iffland ponovo prvaci

Polignano a Mare

U Italiji završena Red Bull Cliff Diving sezona, Hunt i Iffland ponovo prvaci

E. Čaušević

Takmičenjem u Polignano a Mareu proteklog vikenda okončano je Red Bull Cliff Diving Svjetsko prvenstvo 2021. Pobjede su pripale Garyju Huntu i Rhiannan Iffland, koji su slavili i u ukupnom poretku, uspješno odbranivši šampionske titule.

Gradić na jugu Italije bio je domaćin završne stanice sezone, na kojoj su proglašeni novi-stari prvak i prvakinja, nakon takmičenja u skokovima s visine od 27 (muškarci) odnosno 21 metar (žene).

Dominantni su ponovo bili Gary Hunt i Rhiannan Iffland, iako su odbranu titula osigurali već na prethodnom takmičenju. Hunt, koji od ove godine nastupa pod francuskom zastavom, bio je uvjerljivo prvi ispred Rumuna Constantina Popovica na drugom i Italijana Alessandra De Rosea na trećem mjestu.

„Ova godina bila je vrlo teška. Ne samo zbog skoro dvogodišnje pauze, već zbog visokog nivoa takmičenja. Skakači su zaista imali kontinuitet dobrih nastupa i to me je potaknulo. Vrlo brzo sam shvatio kolika će biti konkurencija i uključio sam se u borbu“, izjavio je Hunt.

Australka Iffland bila je podjednako uvjerljiva, ostavivši daleko iza sebe drugoplasiranu Kanađanku Molly Carlson i zemljakinju Xantheiu Pennisi, koja je bila treća.

„Jako se ponosim. Bilo je malo teško početi takmičenje, jer sam već osigurala titulu. Ali pokušala sam, i ne mogu vjerovati. Dvije sezone bez poraza i desetke za kraj takmičenja - oduševljena sam. To me tjera da se trudim još više. Konkurencija je ove godine bila veoma jaka, što sam znala i prije početka sezone. Morala sam se truditi sve više i više. Lijepo je biti na vrhu“, rekla je 30-godišnja Iffland.

Oglasi

Zanimljivo, na takmičenju u Polignanu sudije su dodijelile čak 26 desetki. Hunt, Paredes i Preda su izveli tzv. „savršene skokove“, za desetke od svih pet sudija.

Huntu je ovo deveti naslov prvaka u 12 sezona, dok je Iffland osvojila petu titulu iz isto toliko sezona. Australka se može pohvaliti nizom od 13 uzastopnih pobjeda u rasponu od tri sezone, a novopečeni Francuz je ubilježio nevjerovatna 43 trijumfa.

U kategoriji muškaraca, viceprvak je Rumun Popovic, a treći njegov zemljak Catalin Preda. Kod žena, drugo i treće mjesto zauzele su Kanađanke Jessica Macaulay i Carlson. Automatsku kvalifikaciju za narednu sezonu izborili su i četvrtoplasirani, Italijan De Rose i Australka Pennisi.

Obzirom na trenutnu situaciju u svijetu, povratak prvenstva nakon 21 mjesec sam po sebi je pobjeda. Stanica u Oslu bila je revijalnog karaktera jer zbog aktuelnih mjera nije bilo moguće okupiti sve skakače, a pretposljednja stanica u Apuliji dodana je naknadno. No, i pored toga, Red Bull Cliff Diving sezona 2021 je predznak povratka normalnom životu i sportskim takmičenjima.

Među lokacijama je i ove godine bio Mostar, koji je šestu sezonu uzastopno ugostio svjetsku cliff diving elitu. Takmičenje na Starom mostu steklo je status klasika Red Bull Cliff Diving Svjetskog prvenstva, i nadati se da će ljubitelji skokova u našoj zemlji i dalje imati priliku da gledaju najbolje svjetske skakače i skakačice u sportskom spektaklu u gradu na Neretvi.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti