U Parizu okrunjeni breakdance prvaci svijeta

U Parizu okrunjeni breakdance prvaci svijeta

Endin Čaušević

Kultni pariški Stade Roland-Garros pretvoren je u ultimativnu arenu za breakdance ovog vikenda kada je trideset i dvoje najboljih svjetskih b-boysa i b-girls izašlo na pozornicu kako bi prikazali ples koji prkosi gravitaciji.

Utrka za naslov svjetskih prvaka u breakdanceu je gotova jer su 38-godišnji korejski b-boy Hong 10 i japanska b-girl Ami okrunjeni na Svjetskom finalu najvećeg turnira u breakdanceu, Red Bull BC One. 

Veteran Hong 10 nadmašio je svoje mlađe suparnike i po treći put pobijedio u b-boy kategoriji, izvukavši neke fantastične poteze da pobijedi Kanađanina Phila Wizarda u finalnoj rundi. Hong 10 je pokazao svoje izvorne poteze i korake, uključujući svoj slavni Hong 10 Freeze, kako bi osvojio glasove sudaca.

Opis nije dostupan.

“Cilj mi je bio doći do finala s Philom Wizardom, pa sam bio stvarno sretan već kad sam stigao do tamo. Već sam puno vježbao s Philom i on je stvarno dobar, ali nikad ne znaš tko će pobijediti u bitci.“ Izjavio je pobjednik Hong 10.

Opis nije dostupan.

Oglasi

U kategoriji b-girls, 24-godišnja Ami iz Japana odnijela je naslov kući nakon četiri intenzivne bitke za prolazak u finalnu fazu. Susrećući se s Kineskinjom 671 u posljednjoj borbi od tri runde,  pokazala je svoj karakterističan glatki tok, oštar rad nogu i eksplozivne snažne pokrete. Ovo je Amina druga pobjeda na Svjetskom finalu, nakon što je urezala svoje ime u povijest kao prva ikada pobjednica Red Bull BC One B-Girl Svjetskog finala 2018.

Opis nije dostupan.

Slaveći svoju pobjedu, Ami je rekla: “Ovu pobjedu želim posvetiti svojoj porodici, oni mi znače sve. Bila sam nervozna u backstageu prije takmičenja, ali to što je uz mene bila moja sestra mi je mnogo pomoglo. Pokušala sam se fokusirati na zabavu na pozornici, a ne samo na krajnji rezultat."

Opis nije dostupan.

Svjetsko finale Red Bull BC One dovelo je 32 najboljih breakdancera, 16 b-boysa i 16 b-girls, koji su pred publikom od preko 8000 gledatelja pokazali nevjerovatno umijeće koje je spoj plesa i sportke vještine. 

Red Bull BC One bilo je posljednje veliko takmičenje za breakdancere, prije nego što kao disciplina debituje na Olimpijskim igrama narednog ljeta. 

Opis nije dostupan.

Snimak takmičenja dostupan je na Red Bull TV: Red Bull BC One World Final 2023 Paris

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti