Impresivna poruka Vitalija Klička usred jakih bombaških napada u Kijevu

Ne žele se predati

Impresivna poruka Vitalija Klička usred jakih bombaških napada u Kijevu

Edmir Škorić

Bivši prvak svijeta u boksu, Vitalij Kličko, nastavlja da se bori za svoju Ukrajinu.

Kličko je gradonačelnik Kijeva od 2014. godine, nakon što je prethodno imao jako uspješnu karijeru u boksu.

No, nije tada ni slutio da će se naći na ratištu i da će s puškom u ruci braniti svoju zemlju od napada Rusije.

On i njegov brat Vladimir ostali su u Kijevu nakon ruske invazije, a često obojica daju izjave lokalnim i stranim novinarima povodom nemilih dešavanja.

U intervjuu za Yahoo News, Vitalij Kličko je objasnio svoju motivaciju za borbu u Kijevu, priznavši da ga je njegov otac, bivši sovjetski vojnik, inspirirao u ovom teškom periodu u njegovom životu.

"Naučio me da je velika privilegija umrijeti braneći svoju zemlju. Ako mojoj zemlji treba moj život, spreman sam umrijeti za svoju domovinu, za svoju djecu, za budućnost svoje porodice", rekao je Kličko.

"Niko ne želi umrijeti, ali Rusija želi da obnovi bivšu uniju, a mi ovako ne želimo da živimo. Žele nas baciti na koljena, ali borimo se za slobodu i budućnost naše djece u ovoj zemlji".

Poslao je poruku i ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu.

"Napustite Ukrajinu, vratite se kući. To je naš dom i borit ćemo se za njega. Mi smo mirna zemlja, ali nemamo izbora nego se boriti i braniti se. Ako Rusija ne ode, ne preostaje nam ništa drugo...", dodao je Ukrajinac.

Od 1989. do 1991. godine Kličko je bio u Umanum jednoj od vojnih baza sovjetskog ratnog vazduhoplovstva. Čelični vojni rok pomogao mu je kasnije i u sportu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi