Olimpijski pobjednici kod Putina: Zabranjeni telefoni, stroga pravila, šampanjca nije bilo za sve

Ugostio ruske takmičare

Olimpijski pobjednici kod Putina: Zabranjeni telefoni, stroga pravila, šampanjca nije bilo za sve

Edmir Škorić

Ruski predsjednik Vladimir Putin sastao se u utorak u Kremlju s ruskim olimpijskim učesnicima iz Pekinga.

Na sastanku nije bilo klizačice Anne Szczerbakowe i trkača Alexandera Bolshunova, kao niti još nekih proslavljenih olimpijaca iz Rusije. Oni koji su prihvatili poziv dobili su od Putina nagrade, a on je pohvalio njihov stav i još jednom kritikovao suspenziju ruskih sportista nakon invazije na Ukrajinu.

Susret u utorak bio je malo drugačiji nego prije četiri godine nakon Zimskih olimpijskih igara u Pjeongchangu. U Kremlju je Vladimir Putin primio samo olimpijske prvake, dakle ne sve takmičare, od kojih su neki, međutim, odbili da dođu.

Pozivu se odazvalo samo devet sportista - skijaši Aleksiej Czerwotkin, Dienis Spicow i Veronika Stepanova, kao i umjetnički klizači Mark Kondratiuk, Kamiła Valieva, Anastasia Mishina i Aleksandr Galliamov, Victoria Sinitsina i Nikita Katsalapov. Preostali osvajači medalja dobili su državne nagrade od savjetnika predsjednika Rusije Igora Levitina i zamjenika premijera Dmitrija Černišenka.

Za srebro i broncu sportaši su dobili medalje Reda zasluga za domovinu I i II stupnja, za zlato - Red časti i Orden prijateljstva.

Oni sportisti koji nisu došli navodno su protiv invazije u Ukrajini, iako su navodili razne razloge zbog čega nisu prisustvovali druženju s predsjednikom Rusije.

Oglasi

"Sada je sve drugačije nego prije četiri godine. Potpuno drugačiji i manji broj sudionika, svi su bili u jednoj dvorani, a sada samo pobjednici. Tada ste mogli povesti jednu osobu sa sobom", rekao je Alexei Czerwotkin o strogim pravilima sastanka s predsjednikom Putinom.

"Savjetovali su nam da ostavimo telefone u drugoj prostoriji. Sav materijal snimat će fotografi i bit će dostavljen na zahtjev", dodao je.

Posebnu pozornost pridala se Kamili Valijevi, klizačici koja je u Pekingu bila posebno poznata zbog dopinškog skandala. I dok je u ekipnom takmičenju osvojila zlatnu medalju, pojedinačno je podbacila.

"Naravno, diljem zemlje ljubitelji umjetničkog klizanja posebno su bili zabrinuti za Kamilu. U svom talentu apsorbirala je sve najsloženije elemente umjetničkog klizanja, njegovu plastičnost, ljepotu, snagu i nježnost. Svojim radom dovela je sport do vrhunaca istinske umjetnosti, takvo savršenstvo ne može se postići nepošteno dodatnim sredstvima, manipulacijom. Da, u umjetničkom klizanju sve te mjere nisu potrebne - ti i ja to savršeno razumijemo i znamo", rekao je Vladimir Putin tinejdžerki.

Valijeva je u utorak proslavila svoj 16. rođendan. Zanimljivo, dok su se ostali sportisti počašćeni čašom šampanjca, za klizačicu je pripremljena limunada.

Oglasi

"Jako sam sretan što vas vidim, čestitam na sjajnom nastupu i uručenju nagrada. Svojim talentom, trudom, vještinama, predanošću sportu, njegovim vrijednostima i idealima svakako ih zaslužujete", poručio je Vladimir Putin osvajačima medalja sa Olimpijskih igara.

"Vaše sjajne i snažne pobjede i svi naši olimpijci, ruski sportisti, postali su pravi ponos Igara. Mnogi fanovi - ne samo kod nas, nego i diljem svijeta - gledali su to s divljenjem i radošću. I još jednom ste dokazali da ste među najboljima na svijetu".

Osvrnuo se Putin i na isključenje ruskih sportista.

"Naši sportisti bili su diskriminirani po čisto političkoj osnovi – zbog državljanstva i nacionalnosti. To ni na koji način nije u skladu s načelima olimpizma i paraolimpizma. Prave sankcije uvedene su pod krinkom preporuka".

Sam sastanak prvobitno je trebao biti održan početkom mjeseca, ali je pomaknut za 26. april.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi