Wild Oats XI prva kroz cij

Po sedmi put na najprestižnijoj regati

Wild Oats XI prva kroz cij

Australska jedrilica Wild Oats XI po sedmi put je slavila na jednoj od najprestižnijih svjetskih regata koja se 69. put jedrila od Sydneya do Hobarta na Tasmaniji. Wild Oats XI je pobijedio i 2005, 2006, 2007, 2008, 2010 i 2012 izjednačivši rekord Morne, kasnije preimenovane u Kurrewa IV, koja je upisala sedam pobjeda između 1946. i 1960. godine.

Wild Oats XI je 628 nautičkih milja prošao za dva dana, šest sati, sedam minuta i 27 sekundi. Jedrilica Perpetual Loyal, koja je u petak bila u vodstvu, zaostala je 33 nautičke milje, a trećeplasirana Ragamuffin 100 43 milje.

Tradicionalna regata privlači multimilijunske jedrilice i profesionalne jedriličare, ali i potpune amatere sa malenim brodovima, pa su havarije u nemirnom moru vrlo česte. Ove godine na startu su se pojavile 94 jedrilice. U 69 godina koliko se održava ova poznata utrka pamti se 1998. kada se u nevremenu u prolazu Bass između australskog kopna i Tasmanije utopilo šest jedriličara, a potopljeno je desetak brodova.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Najnovije vijesti