Zaključak online Foruma bh. sportaša: U BiH je sport pred kolapsom!

Održan online Forum bh. sportaša s više od 40 sudionika

Zaključak online Foruma bh. sportaša: U BiH je sport pred kolapsom!

U organizaciji Olimpijskog odbora BiH danas je održan drugi dan predavanja na online Forumu sportaša sa više od 40 sudionika, a među kojima su aktualni stipendisti OO BiH te eminentni bh. sportaši.

Predavači su bili Said Fazlagić, generalni tajnik OO BiH, te Gianni Ghidini, trener bh. atletičara Amela Tuke. No, prije predavanja sudionicima se obratio Siniša Kisić, potpredsjednik OO BiH.

''Zbog pandemije COVID-19 sport je pred kolapsom. Pogođen je čitav sektor do srži, kao što su sportaši, treneri, instruktori, zaposlenici u sportskim organizacijama, volonteri, suci, delegati, fitnes klubovi, sportske dvorane i drugi" - kazao je Kisić, naglašavajući bitnost mjera za spas sporta koje je OK BiH uputio prema Predsjedništvu BiH, Vijeću ministara te entitetskim i kantonalnim vladama.

Po njegovim riječima, sve organizacije izgubile su prihode jer nisu u mogućnosti pružati svoje usluge treninga, natjecanja niti prikupljati novac kroz organizaciju turnira, natjecanja, seminara, trening kampova, utrka i slično. Također, izgubili su značajan dio redovnih prihoda od različitih vrsta naknada poput članstva, licenciranja, sudjelovanja i pretplate.

''Sportaši nisu samo izgubili sezonu i s njom povezane financijske koristi nego i svoje trenere i uopće mogućnost da se natječu i treniraju, a što je povezano s njihovim prihodima. To znači da mnogi od njih su izgubili priliku za dobivanje financijske potpore od sponzora i javnih izvora na lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj razini'' - dodao je Kisić tijekom predavanja, dodajući da je OO BiH iz tog razloga uputio pismo nadležnim organima, u kojem su predložene mjere za potporu i spas sporta, a koje bi trebale biti sistemska, a ne pojedinačna platforma. Fazlagić je naglasio da su zato sada, nego ikad ranije, važne investicije u sport i tjelesne aktivnosti koje pridonose zdravlju i jačanju imuniteta.

''Da bismo stvorili održivu i zdravu BiH, sport i tjelesne aktivnosti moraju biti stavljene u središte svih politika i od presudne je važnosti da budu unutar rebalansiranih budžeta na svim nivoima vlast'' - kazao je Fazlagić, dodajući da su sportaši razočarani višegodišnjim odnosom nadležnih organa prema njima i njihovom radu, trudu i uspjesima. Fazlagić je, također, konstatirao da je već sada sport pred kolapsom i da je budućnost neizvjesna za sve sportove, a posebno za olimpijski i vrhunski sport. Ghidini je kazao da su sportaši sada u situaciji koja se rijetko događa, a kada moraju prilagoditi trenažni plan nepredviđenim okolnostima. Inače, Gianni je sudionik na nekoliko Olimpijskih igara i osvajač olimpijskih, svjetskih, i europskih medalja sa svojim atletičarima. Trenutno trenira Amela Tuku i Abedina Mujezinovića. Predavanja, koja je organizirao Olimpijski odbor BiH, izazvala su veliku pažnju svih bh. vrhunskih sportaša, priopćio je iz OOBiH.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi