Iman Avdić: Nadam se da ću još puno puta svoju državu učiniti ponosnom

Mlada plivačica u razgovoru za SportSport.ba

Iman Avdić: Nadam se da ću još puno puta svoju državu učiniti ponosnom · Intervju

Haris Zilić, foto: T. Hebib

Okončano je Evropsko prvenstvo u plivanju koje se održalo u Beogradu, a koje je ispisalo i još jedne historijske stranice ne samo bh. plivanja, nego i generalno bh. sporta.

Po prvi put naša zemlja je imala dvije djevojke u finalima velikih takmičenja u dvije različite disicpline.

Prvo je Lana Pudar osvojila srebrenu medalju na 200 metara delfin, a nakon toga mlada 16-godišnja Iman Avdić je ostvarila rezultat karijere i zauzela osmo mjesto u finalnoj utrci na 400 metara mješovito.

Iman je sa svojim trenerom Evelinom Avdićem i ostalim članovima PK Sport Time koji su nastupili u Beogradu, stigla u Sarajevo i odmah je nastavila sa treninzima.

Nakon redovnog jutarnjeg treninga, mlada plivačica je govorila za portal SportSport.ba. Podijelila je impresije nakon Beograda, govorila o dosadašnjoj karijeri, ambicijama, ali i o tome šta nas očekuje do kraja godine, ali i u nastavku njene karijere.

"Ovo je bilo moje drugo Evropsko prvenstvo nakon Budimpešte 2021. godine gdje sam imala prvi nastup za reprezentaciju Bosne i Hercegovine. Sada sam bila dosta zrelija i izgrađena kao plivačica i mislim da se to pokazalo na rezultatima", rekla je mlada plivačica u uvodu razgovora za SportSport.ba.

Oglasi

U Beogradu je ostvaren sjajan rezultat, ali ciljevi za ovu godinu tek dolaze.

"Treniram sve discipline i mislim da će mi mnogo značiti u seniorskim vodama. Mislim da sam najbolji rezultat imala na 400 metara sloboodnim stilom. Zadovoljna sam, ali ovo nam nije bio glavni cilj ove sezone. Spremam se za Evropsko juniorsko prvenstvo, nadam se medalji, idem kao godinu mlađa. Dobro sam radila i mislim da mogu ostvariti vrhunski rezultat."

Na startu finalne utrke na Evropskom prvenstvu Iman Avdić je bila najmlađa plivačica, a sada kreće i ciklus za Olimpijske igre 2028. godine.

"U tom finalu bila sam najmlađa i to mi mnogo znači i to pokazuje rad i trud. Sve se može dobrom organizacijom, ako neko može, mogu i ostali. Za Pariz mi je nedostajalo vrijeme olimpijske norme, ali počinje novi olimpijski ciklus i nadam se da ću nastupati u Los Angelesu 2028. godine. Ja sam na startnoj listi u finalu imala 20. ili 22. vrijeme, bila sam ponosna što predstavljam svoju državu na velikoj sceni i nadam se da ću to još puno puta učiniti."

Oglasi

Naredne sedmice Iman očekuje i Evropsko juniorsko prvenstvo u Litvaniji, ambicije se ne kriju, ne bježi se ni od medalje.

"Na Evropskom juniorskom prvenstvu plivat ću šest disicplina, imat ću još štafete. Nakon toga ide kratka pauza i spremam se za male bazene gdje nas krajem godine u Budimpešti očekuje Svjetsko prvenstvo. Jedino je 100 delfin disciplina koju ne plivam, tu je da upotpunim raspored, a u ostalim disciplinama očekujem rezultat jer sam sve trenirala."

Pripreme su protekle u sjajnom ozračju, istakla je mlada 16-godišnja bh. plivačica.

"Bila sam na pripremama u Trebinju, zatim sam trenirala u Sarajevu, a u aprilu sam tri sedmice provela na visinikm pripremama u Turskoj. Svaki dan, trening, plivanje, teretana."

Kao jedna od glavnih disciplina za Iman je 400 metara mješovito koja je najzahtjevnija plivačka disciplina.

"Disciplinu 400 metara mješovito plivaju samo svestrani plivači, to treniram od malena. Nikada ne želim da budem plivač koji ide da pliva samo jednu ili dvije discipline. Mlada sam i bolje je da se razvijam u više disciplina."

Iman je za kraj razgovora imala i poruku za sve mlade sportiste.

"Nikada ne treba prestati sanjati, trudom i radom se sve može učiniti."

Predaha nema za Iman i naše mlade plivače, naredne sedmice u Litvaniji počinje Evropsko juniorsko prvenstvo u plivanju, nadamo se novim sjajnim rezultatom naših plivača i plivačica.

Top Komentari

Ecosport
Sretno!
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi