Iman Avdić je s 14 godina predstavljala BiH na SP: U budućnosti očekujem još bolje rezultate

Nastupila u Abu Dabiju

Iman Avdić je s 14 godina predstavljala BiH na SP: U budućnosti očekujem još bolje rezultate

E. Ganibegović

Ovog mjeseca u Abu Dabiju (UAE) održano je Svjetsko prvenstvo u plivanju u 25-metarskim bazenima.

Historiju bh. plivanja ispisala je 15-godišnja Lana Pudar koja je osvojila bronzanu medalju u disciplini 200 metara leptir, što je prva medalja za našu zemlju na Svjetskim prvenstvima.

Na prvenstvu je nastupila i još jedna djevojčica i to mlađa od Lane, a u pitanju je 14-godišnja Iman Avdić, koja je plivala u disciplinama 400 metara mješovito, 400 metara slobodno i 200 metara mješovito.

Danas je u Sarajevu održana press konferencija na kojoj se bh. javnosti obratila mlada Iman.

Prije nje, riječ je imao ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo, Samir Avdić koji se prvo zahvalio svim prisutnima na dolasku i na pozivu.

"Godina je na izmaku. Kao što znate, mislim da je Ministarstvo kulture i sporta Kantona Sarajevo uradilo poprilično dobar posao, prije svega kada je oblast sporta u pitanju pošto sada konkretizujemo te teme. Ja sam u ovom prostoru (Olimpijski bazen Otoka, op. a) bio, neka takmičenja i otvorio. Mogu da iskoristim mogućnost da treneru Evelinu Avdiću i Iman Avdić od srca čestitam na svim postignutim rezultatima uzimajući u obzir da je i ova godina, kao i prethodna, bila izuzetno teška, pandemijska", govori ministar, pa dodaje:

Oglasi

"Kada jedna 14-godišnjakinja ispliva četiri A norme, mislim da govori kako ima svijetlu budućnost. Instituacionalna podrška je važna u vrhunskom sportu i siguran sam da ćemo je i u budućnosti podržavati i da zaključimo, kada je olimpijski bazen u pitanju i kada su u pitanju svi vodeni sportovi, učinit ćemo sve da trenažno-takmičarski proces naredne godine protekne bez ikakvih problema."

Prisutnima se nakon toga obratila sama Iman Avdić.

"Prije svega želim da se zahvalim Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo, kao i Olimpijskom bazenu otoka i HIFA-i Petrol na svoj podršci koju mi pružaju. Želim da kažem da ću definitivno opravdati tu podršku i da ću se truditi i raditi više nego prije", govori Iman i nastavlja:

"Poprilično sam zadovoljna rezultatima na Svjetskom prvenstvu. To je jedno nevjerovatno iskustvo. Uvijek može bolje i s obzirom na to da sam mjesec dana prije isplivavala te norme, nisam se odmorila dovoljno. U budućnosti očekujem još mnogo bolje rezultate."

Poslije nje riječ je dobio i trener Evelin Avdić.

"Također moram da se zahvalim, prije svega gospodinu ministru, koji je ne samo ovaj put, nego mnogo puta u toku ove godine došao na bazen i dao nam podršku i svojim prisustvom i načinom na koji su u ovoj godini pomogli razvoj plivačkog sporta u BiH. Bez pomoći Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo vrlo teško bi mogli pregurati ovu godinu, koja je bila jako turbulentna i izazovna, a ja ću je nazvati godinom plivanja u Bosni i Hercegovini", govori Evelin pa nastavlja:

"Prvi put smo imali isplivavanje norme za odlazak na Olimpijske igre, poslije toga došle su medalje s Evropskog prvenstva i kao šlag na tortu medalja sa Svjetskog prvenstva. Pored toga Iman je uspjela osvojiti čak tri medalje  na Mediteranskom prvenstvu plus još tri na Centralnoevropskom juniorskom prvenstvu sa isplivane četiri norme i mi moramo biti zadovoljni."

Za Iman sada slijedi zaslužen odmor za vrijeme novogodišnjih praznika, a treninzima će se vratiti četvrtog januara.

Top Komentari

Husrefbeg22
Dvije tantovane plivacice iz BiH. Bice i medalja!
5 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti